mandag den 12. juni 2017

Ny brygning - Mandags double

Brygning af endnu en IPA -- Forsøgte denne gang med at brygge en lettere øl
OG= 1050

Gær var en klon af sidste bryg - ganske heftig gær da gæring allerede nu er i fuld gang
Brugte en del til på at udvinde dette via gærvask.




Brygning fra sidste mandag er sat på nyt fad med en tørhumling af Citran --
Dette blev gjort igår - tænker at øl går på fad imorgen.

onsdag den 7. juni 2017

Gæring startet - Tanker om IPA - Humle

Igen en stor glæde at gæring er påbegyndt..

Var i tvivl om der var noget aktivitet i den gær, Normal skummer det en del når gæren har været under omrøring i 12 timer  - det var ikke meget der var at se. Gærstarter var som vanlig 1,5 liter og 200 g fin malt - hertil lidt gærnæring - omrøring vha min "magnetic stirrer".!!

 Min IPA kalder jeg "new stile IPA" - jeg ændrer min opskrift mod mindre christal malt og anvender denne gang også pilsner malt. Dette skulle i min teori ændre sødmen et tak nedad. Anvender jeg herefter samme mænge humle - således at bitterhed er inden for rammen af min egen smag, så burde resultat være at øl har et mere afbalanceret udtryk sødme kontra bitterhed.
 Såfremt det ikke virker - så må jeg anvende mindre malt, og hermed ændre styrke i øllen for at opnå balancen. Jeg har brygget denne øl til ca. 7 % alkohol - måske er 5 til 6 også ganske rimeligt??

Jeg har en svaghed for Citran humle hvilken er fantastisk til at tørhumle med, I denne brygning brugte jeg den som kombi bitterhumle/aromahumle, den har høj alpha værdi hermed kan den tilsættes sent og hermed både give bitterhed og smag. Som ren aroma anvendte jeg Cascade.
Beregnet IBU er 54 i denne brygning


4 store amerikanske C humler
Citran må være den 5 !!!

tirsdag den 6. juni 2017

IPA brygning

Bryggede en ny IPA i dag ---

13 kg malt
200 g humle
OG 1076
pH = 6
ca 40 liter

Standart billed

Klar til gæring -- Iøvrigt en Irsk gærtype

Ventil/pumpe panel in aktion


mandag den 5. juni 2017

Øl festivaller 2017 - Resultat Dm

Foråret bød på 2 øl festivaller - Mickeller´s "Copenhagen beer celebration" samt "Danske ølentusiaster´s". Begge var fantastiske arrangementer, og det var fantastisk at mæske sig i god øl hele 2 weekender i træk.

I forbindelse med Ølentusiasernes festival blev der uddelt premier for bedste øl i "DM i hjemmebryg". Jeg fik ingen præmier for nogen af mine øl..Æv !!!

Jeg fik senere en mail med bedrømning af mine øl:

Om Stouten skrev de:
Dommerne skal næppe lære bryggeren meget om stilarten. Vellykket "stor" øl, som ikke altid er så samarbejdsvillig. Godt gærarbejde.
Særdeles flot og vellykket eksemplar. Hvis noget kan savnes, så mere distinkt og identificerbar karakter af den brændte/ristede maltprofil. Overvej brugen af sen humling i typen. Humle er ikke stilartsproblematisk, men kan være med til at reducere kompleksiteten fra malten til fordel for en humleprofil som i denne stærke øl tenderer til at være lidt "den samme" uanset humletype.
-- Blev bedømt som over middel i stilart og oplevelse, Teknisk var den fejlfri
-- Øl var smagt af 3 øldommere

Om min IPA skrev de:
Svag humleduft, men i smagen overdøves humlen helt af den lidt klistrede sødlighed, som gør øllen ubalanceret og fjerner den fra stilarten.
Det virker til, at den måske ligger for højt i FG. Kig på din temperaturstyring, pitchingrate og giv øllet tid til og rydde ordentligt op. Giv den lidt ekstra bitterhumle og måske også lidt mere i aromaen.
---Blev bedømt under middel i stilart og oplevelse. Teknisk var den fejlfri
-- Øl var smagt af en øldommer

Så kort og godt min Stout er fantastisk og min IPA er noget shit !

torsdag den 4. maj 2017

Bygger bryganlæg igen - ventil panel

Ombygger - omstrukturer hele mit panel af ventiler og pumper. Det hele startede med en frostsprængning af en pumpe her i vinters - hvilket medførte at jeg splittede det hele i småstykker. Et åbenbart problem med sidste version, var at jeg ikke kunne rengøre ordentligt, hvorved at der lokalt opstod mug på slanger mm , det var kun udvendigt og således rent kosmetisk --- men det har jo også betydning.!!!

Det nye system involverer hele 3 pumper..



Har travl - da jeg nu er på sidste Cornelius fad, og er er malt og humle på vej i stride strømme.
(30 kg malt og 1 kg humle ) -- når ja så købte jeg da også lidt ekstra udstyr, det må man jo aldrig gå ned på.

onsdag den 22. marts 2017

IPA på flaske --

Fik min IPA på flaske -- I forbindelse med Dm er den omdøbt fra ColdassIPA til "TheBoss"
Som med min stout så var øllen ikke meget for at blive i flaskerne -- jeg tænker at forberedelserne næste gang må gå ud på at sænke trykket en del et par dage før.
Det blev forøvrigt version med dryhopp som blev flasket


Som det ses har "TheBoss" uden min indvirkning stillet sig i et V som i ordet Victory ?? Mystisk !!

onsdag den 8. marts 2017

Stout på flaske - klar til Dm

Beslutning om at flaske min Stout (af den imperielle type) til kommende Dm, blev ført ud i livet her til morgen -- endeligt.!!!
Så her et par billeder fra begivenheden. Musik som akkompagnerer var "Alter Bridge"

Klar til flaskning:

Første forsøg:


Løbende udvikling


Resultat:



Udvikling under flaskning var at jeg sænkede trykket løbende i "keg". Kendere af beergun vil endvidere notere at jeg ikke bruger original slange, men en trykreducerende i stedet.

6 øl på flaske - de tre sendes til konkurrence, de sidste tre til egen testpanel. Disse testes omkring et tidspunkt hvor jeg gætter på at "Øldommerne" vil smage selv samme øl , der kan jo ske en del på 2 måneder. Endvidere var jeg tvunget til at sænke trykket drastisk for at få øllet til at blive i flaskerne, dette i sig selv ændrer en hel det på øllets karakter. Angående kulsyre er min forhåbning er dog, at der er meget akkumuleret i væsken, og at øllet trods tab stadig vil skumme ganske fantastisk.

Håber det bedste for denne øl......