onsdag den 22. marts 2017

IPA på flaske --

Fik min IPA på flaske -- I forbindelse med Dm er den omdøbt fra ColdassIPA til "TheBoss"
Som med min stout så var øllen ikke meget for at blive i flaskerne -- jeg tænker at forberedelserne næste gang må gå ud på at sænke trykket en del et par dage før.
Det blev forøvrigt version med dryhopp som blev flasket


Som det ses har "TheBoss" uden min indvirkning stillet sig i et V som i ordet Victory ?? Mystisk !!

onsdag den 8. marts 2017

Stout på flaske - klar til Dm

Beslutning om at flaske min Stout (af den imperielle type) til kommende Dm, blev ført ud i livet her til morgen -- endeligt.!!!
Så her et par billeder fra begivenheden. Musik som akkompagnerer var "Alter Bridge"

Klar til flaskning:

Første forsøg:


Løbende udvikling


Resultat:



Udvikling under flaskning var at jeg sænkede trykket løbende i "keg". Kendere af beergun vil endvidere notere at jeg ikke bruger original slange, men en trykreducerende i stedet.

6 øl på flaske - de tre sendes til konkurrence, de sidste tre til egen testpanel. Disse testes omkring et tidspunkt hvor jeg gætter på at "Øldommerne" vil smage selv samme øl , der kan jo ske en del på 2 måneder. Endvidere var jeg tvunget til at sænke trykket drastisk for at få øllet til at blive i flaskerne, dette i sig selv ændrer en hel det på øllets karakter. Angående kulsyre er min forhåbning er dog, at der er meget akkumuleret i væsken, og at øllet trods tab stadig vil skumme ganske fantastisk.

Håber det bedste for denne øl......

søndag den 26. februar 2017

IPA smagning- ColdassIPA - Citran ekstra

Prøvesmagning IPA - med Citran

Farve: Dark-Amber
Skum: Kraftigt i starten - herefter en let skumkrone
Klarhed: Øllen er helt klar og uden urenheder
Duft: Kraftig humlet duft, fersken
Smag: Maltet,  Medium bitterhed som giver fornemmelse af "tørhed" og en lang god eftersmag, sødlig karamelsmag.
Karakter: Fyldig og kraftig karakter, Skummende

Bitterhed skalering -- skyder på 60 IBU
Farve indikering -- Sætter den til 23 EBC (samme som beercalc)
Alkohol var ca 7,4 %

Hvad er min mening så om øllen: Øl er ganske god, den ser appetitlig ud og aroma som møder en er herlig. Bitterhed er afbalanceret- den smager godt, den har dog lidt for meget karamel karakter.

Spørgsmål -- er der så en American IPA som ønsket ??

Stilen siger:
OG 1056-75
FG 1010-18
Alkohol 5,5-7,5
IBU 40-60+
EBC 15-35
En kraftig humlet pale ale, med markant præg af
amerikanske humletyper.
Aroma: Svag maltaroma, med karakter af
karamel. Middel til kraftig humlearoma, som kan
have karakter af citrus (appelsin, citron, lime,
grapefrugt), blomst, harpiks/fyrrenåle, fersken
eller tropisk frugt. DMS og diacetyl må ikke
forekomme.
Udseende: Ravfarvet til kobberfarvet. Kraftigt og
holdbart skum. Klar til let tåget.
Smag: Svag karamelagtig maltsmag. Kan variere
fra meget tørre til let søde. Middel til kraftig
humlesmag og bitterhed.
Krop: Medium krop. Medium karbonering.

Svar -- Ja og nej !!! - og så dog ganske tæt på.
Farve - bitterhed og alkohol ligger lige i øjet. Den er også kraftigt humlet- det duftes og smages tydeligt. Den har tydeligvis karamel karakter, dette ligger dog ikke så meget i aroma som i smagsindtrykket. Den har aroma i karakter af fersken -(og harepiks - fyrnåle kunne måske bruges) hvorimod den ikke har andre lettere aromaer. Den har en vel kraftig krop i forhold til stilarten.

Faktisk ganske godt --
Har anmeld en IPA til Dm i hjemmebryg - om det bliver denne med Citran eller den uden, det ved jeg ikke. ( Jeg har jo ikke smagt den anden øl endnu)


lørdag den 18. februar 2017

Gæring slut og Dry hopping

Gæring kørte stadig i morges -- her til aften ikke en lyd -- ahaaaa gæring er slut !
Påtænker at det var den nederste af de to gærspande der sluttede sidst - den var en langsom starter.
Men gæring i nærheden af 5 døgn !! Det bliver en god tør IPA, og med masser af styrke.

Nederste gærspand blev om skænket til en ny spand, heri 100 gram humle -- yaha det bliver godt.!
Vedholder varmen på 20 grader på denne.
Slukkede for varmen til den øverste, tænker at den afkøles naturligt til 5 -10 grader, hermed setler mange urenheder og øllen bliver mere klar.




tirsdag den 14. februar 2017

Brygning af IPA "ColdassIPA"

Brygning i 6 grader´s kulde i en garage -- Æv !
Nå men brygning blev det til og gæring er startet

37 liter øl
Brix ca 17 - lig OG på 1070 - potentiale på 9,5 % ABV
pH 6,1
IBU - Et sted mellem 40 og 80 !!!



Den nysgerrige læser vil sikkert undre over IBU 40 til 80...!! Eller ?
Nå men forsøgte med humle tilsætning under køleproces, og da hele anlæg var "fucket upp" - så tog det lang tid inden jeg fik kølet urten ned, hermed fik jeg sikkert en masse utilsigtet bitterhed med.
Det var kun meningen at jeg skulle trække aroma ud af min Cascade humle.

OG på 1070 -- ups det var noget mere end forventet

Afventer spændt resultat - det er hændt tidligere i brygger historien, at der er kommet noget fantastisk ud af et "uheld".



mandag den 13. februar 2017

Bryggerdag op af bakke..

Stod tidligt op -- nu skulle der brygges.
Det 1. jeg møder er at min gærstarter slet ikke ser aktiv ud, nå men der blev suppleret op med en gær fra køleskab - en California gær.
Herefter går jeg ud til bryggeriet og opdager at den ene pumpe er frostsprængt -- æv.
Hvad gør en rigtig brygger så ??? Han sætter sig ind i stuen - drikker kaffe, surmuler og dasker lidt rundt på internet.



Men ikke så længe.!
Går så ud i bryggeriet og skiller hele molevitten ad, for at få en pumpe fri.
Så nu brygges der øl !!



søndag den 12. februar 2017

Gærstarter kører

Gærstarter kører :
200 g lys malt - 1,5 liter vand - gærnæring
Køling 20 minuter -
Tilsat gær- Wlp013 "London Ale Yest"

Har tidligere brygget med denne gær med godt resultat - hvorvidt den er verdens bedste til en IPA det er  "The question" . Den lover dog at humlen vil trænge godt igennem, og det er lige det den skal.

Anbefalinger for gærmængder ved forskellige volumen eller OG, også anbefalinger for gærstarter.


Beskrivelse:
Dry, malty ale yeast. Provides a complex, oakey ester character to your beer. Hop bitterness comes through well. This yeast is well suited for classic British pale ales, bitters, and stouts. Does not flocculate as much as WLP002 and WLP005.

Attenuation: 
67.00-75.00
Flocculation: 
Medium
Alcohol Tolerance: 
Medium (5 - 10%)
Optimum Fermentation Temperature: 
66.00-71.00 --- 19 til 21 grader