Foråret bød på 2 øl festivaller - Mickeller´s "Copenhagen beer celebration" samt "Danske ølentusiaster´s". Begge var fantastiske arrangementer, og det var fantastisk at mæske sig i god øl hele 2 weekender i træk.
I forbindelse med Ølentusiasernes festival blev der uddelt premier for bedste øl i "DM i hjemmebryg". Jeg fik ingen præmier for nogen af mine øl..Æv !!!
Jeg fik senere en mail med bedrømning af mine øl:
Om Stouten skrev de:
Dommerne skal næppe lære bryggeren meget om stilarten. Vellykket "stor" øl, som ikke altid er så samarbejdsvillig. Godt gærarbejde.
Særdeles flot og vellykket eksemplar. Hvis noget kan savnes, så mere distinkt og identificerbar karakter af den brændte/ristede maltprofil. Overvej brugen af sen humling i typen. Humle er ikke stilartsproblematisk, men kan være med til at reducere kompleksiteten fra malten til fordel for en humleprofil som i denne stærke øl tenderer til at være lidt "den samme" uanset humletype.
-- Blev bedømt som over middel i stilart og oplevelse, Teknisk var den fejlfri
-- Øl var smagt af 3 øldommere
Om min IPA skrev de:
Svag humleduft, men i smagen overdøves humlen helt af den lidt klistrede sødlighed, som gør øllen ubalanceret og fjerner den fra stilarten.
Det virker til, at den måske ligger for højt i FG. Kig på din temperaturstyring, pitchingrate og giv øllet tid til og rydde ordentligt op. Giv den lidt ekstra bitterhumle og måske også lidt mere i aromaen.
---Blev bedømt under middel i stilart og oplevelse. Teknisk var den fejlfri
-- Øl var smagt af en øldommer
Så kort og godt min Stout er fantastisk og min IPA er noget shit !
mandag den 5. juni 2017
torsdag den 4. maj 2017
Bygger bryganlæg igen - ventil panel
Ombygger - omstrukturer hele mit panel af ventiler og pumper. Det hele startede med en frostsprængning af en pumpe her i vinters - hvilket medførte at jeg splittede det hele i småstykker. Et åbenbart problem med sidste version, var at jeg ikke kunne rengøre ordentligt, hvorved at der lokalt opstod mug på slanger mm , det var kun udvendigt og således rent kosmetisk --- men det har jo også betydning.!!!
Det nye system involverer hele 3 pumper..
Har travl - da jeg nu er på sidste Cornelius fad, og er er malt og humle på vej i stride strømme.
(30 kg malt og 1 kg humle ) -- når ja så købte jeg da også lidt ekstra udstyr, det må man jo aldrig gå ned på.
Det nye system involverer hele 3 pumper..
Har travl - da jeg nu er på sidste Cornelius fad, og er er malt og humle på vej i stride strømme.
(30 kg malt og 1 kg humle ) -- når ja så købte jeg da også lidt ekstra udstyr, det må man jo aldrig gå ned på.
onsdag den 22. marts 2017
IPA på flaske --
Fik min IPA på flaske -- I forbindelse med Dm er den omdøbt fra ColdassIPA til "TheBoss"
Som med min stout så var øllen ikke meget for at blive i flaskerne -- jeg tænker at forberedelserne næste gang må gå ud på at sænke trykket en del et par dage før.
Det blev forøvrigt version med dryhopp som blev flasket
Som det ses har "TheBoss" uden min indvirkning stillet sig i et V som i ordet Victory ?? Mystisk !!
Som med min stout så var øllen ikke meget for at blive i flaskerne -- jeg tænker at forberedelserne næste gang må gå ud på at sænke trykket en del et par dage før.
Det blev forøvrigt version med dryhopp som blev flasket
Som det ses har "TheBoss" uden min indvirkning stillet sig i et V som i ordet Victory ?? Mystisk !!
onsdag den 8. marts 2017
Stout på flaske - klar til Dm
Beslutning om at flaske min Stout (af den imperielle type) til kommende Dm, blev ført ud i livet her til morgen -- endeligt.!!!
Så her et par billeder fra begivenheden. Musik som akkompagnerer var "Alter Bridge"
Klar til flaskning:
Første forsøg:
Løbende udvikling
Resultat:
Udvikling under flaskning var at jeg sænkede trykket løbende i "keg". Kendere af beergun vil endvidere notere at jeg ikke bruger original slange, men en trykreducerende i stedet.
6 øl på flaske - de tre sendes til konkurrence, de sidste tre til egen testpanel. Disse testes omkring et tidspunkt hvor jeg gætter på at "Øldommerne" vil smage selv samme øl , der kan jo ske en del på 2 måneder. Endvidere var jeg tvunget til at sænke trykket drastisk for at få øllet til at blive i flaskerne, dette i sig selv ændrer en hel det på øllets karakter. Angående kulsyre er min forhåbning er dog, at der er meget akkumuleret i væsken, og at øllet trods tab stadig vil skumme ganske fantastisk.
Håber det bedste for denne øl......
søndag den 26. februar 2017
IPA smagning- ColdassIPA - Citran ekstra
Prøvesmagning IPA - med Citran
Farve: Dark-Amber
Skum: Kraftigt i starten - herefter en let skumkrone
Klarhed: Øllen er helt klar og uden urenheder
Duft: Kraftig humlet duft, fersken
Smag: Maltet, Medium bitterhed som giver fornemmelse af "tørhed" og en lang god eftersmag, sødlig karamelsmag.
Karakter: Fyldig og kraftig karakter, Skummende
Bitterhed skalering -- skyder på 60 IBU
Farve indikering -- Sætter den til 23 EBC (samme som beercalc)
Alkohol var ca 7,4 %
Hvad er min mening så om øllen: Øl er ganske god, den ser appetitlig ud og aroma som møder en er herlig. Bitterhed er afbalanceret- den smager godt, den har dog lidt for meget karamel karakter.
Spørgsmål -- er der så en American IPA som ønsket ??
Stilen siger:
OG 1056-75
FG 1010-18
Alkohol 5,5-7,5
IBU 40-60+
EBC 15-35
En kraftig humlet pale ale, med markant præg af
amerikanske humletyper.
Aroma: Svag maltaroma, med karakter af
karamel. Middel til kraftig humlearoma, som kan
have karakter af citrus (appelsin, citron, lime,
grapefrugt), blomst, harpiks/fyrrenåle, fersken
eller tropisk frugt. DMS og diacetyl må ikke
forekomme.
Udseende: Ravfarvet til kobberfarvet. Kraftigt og
holdbart skum. Klar til let tåget.
Smag: Svag karamelagtig maltsmag. Kan variere
fra meget tørre til let søde. Middel til kraftig
humlesmag og bitterhed.
Krop: Medium krop. Medium karbonering.
Svar -- Ja og nej !!! - og så dog ganske tæt på.
Farve - bitterhed og alkohol ligger lige i øjet. Den er også kraftigt humlet- det duftes og smages tydeligt. Den har tydeligvis karamel karakter, dette ligger dog ikke så meget i aroma som i smagsindtrykket. Den har aroma i karakter af fersken -(og harepiks - fyrnåle kunne måske bruges) hvorimod den ikke har andre lettere aromaer. Den har en vel kraftig krop i forhold til stilarten.
Faktisk ganske godt --
Har anmeld en IPA til Dm i hjemmebryg - om det bliver denne med Citran eller den uden, det ved jeg ikke. ( Jeg har jo ikke smagt den anden øl endnu)
Farve: Dark-Amber
Skum: Kraftigt i starten - herefter en let skumkrone
Klarhed: Øllen er helt klar og uden urenheder
Duft: Kraftig humlet duft, fersken
Smag: Maltet, Medium bitterhed som giver fornemmelse af "tørhed" og en lang god eftersmag, sødlig karamelsmag.
Karakter: Fyldig og kraftig karakter, Skummende
Bitterhed skalering -- skyder på 60 IBU
Farve indikering -- Sætter den til 23 EBC (samme som beercalc)
Alkohol var ca 7,4 %
Hvad er min mening så om øllen: Øl er ganske god, den ser appetitlig ud og aroma som møder en er herlig. Bitterhed er afbalanceret- den smager godt, den har dog lidt for meget karamel karakter.
Spørgsmål -- er der så en American IPA som ønsket ??
Stilen siger:
OG 1056-75
FG 1010-18
Alkohol 5,5-7,5
IBU 40-60+
EBC 15-35
En kraftig humlet pale ale, med markant præg af
amerikanske humletyper.
Aroma: Svag maltaroma, med karakter af
karamel. Middel til kraftig humlearoma, som kan
have karakter af citrus (appelsin, citron, lime,
grapefrugt), blomst, harpiks/fyrrenåle, fersken
eller tropisk frugt. DMS og diacetyl må ikke
forekomme.
Udseende: Ravfarvet til kobberfarvet. Kraftigt og
holdbart skum. Klar til let tåget.
Smag: Svag karamelagtig maltsmag. Kan variere
fra meget tørre til let søde. Middel til kraftig
humlesmag og bitterhed.
Krop: Medium krop. Medium karbonering.
Svar -- Ja og nej !!! - og så dog ganske tæt på.
Farve - bitterhed og alkohol ligger lige i øjet. Den er også kraftigt humlet- det duftes og smages tydeligt. Den har tydeligvis karamel karakter, dette ligger dog ikke så meget i aroma som i smagsindtrykket. Den har aroma i karakter af fersken -(og harepiks - fyrnåle kunne måske bruges) hvorimod den ikke har andre lettere aromaer. Den har en vel kraftig krop i forhold til stilarten.
Faktisk ganske godt --
Har anmeld en IPA til Dm i hjemmebryg - om det bliver denne med Citran eller den uden, det ved jeg ikke. ( Jeg har jo ikke smagt den anden øl endnu)
lørdag den 18. februar 2017
Gæring slut og Dry hopping
Gæring kørte stadig i morges -- her til aften ikke en lyd -- ahaaaa gæring er slut !
Påtænker at det var den nederste af de to gærspande der sluttede sidst - den var en langsom starter.
Men gæring i nærheden af 5 døgn !! Det bliver en god tør IPA, og med masser af styrke.
Nederste gærspand blev om skænket til en ny spand, heri 100 gram humle -- yaha det bliver godt.!
Vedholder varmen på 20 grader på denne.
Slukkede for varmen til den øverste, tænker at den afkøles naturligt til 5 -10 grader, hermed setler mange urenheder og øllen bliver mere klar.
Påtænker at det var den nederste af de to gærspande der sluttede sidst - den var en langsom starter.
Men gæring i nærheden af 5 døgn !! Det bliver en god tør IPA, og med masser af styrke.
Nederste gærspand blev om skænket til en ny spand, heri 100 gram humle -- yaha det bliver godt.!
Vedholder varmen på 20 grader på denne.
Slukkede for varmen til den øverste, tænker at den afkøles naturligt til 5 -10 grader, hermed setler mange urenheder og øllen bliver mere klar.
tirsdag den 14. februar 2017
Brygning af IPA "ColdassIPA"
Brygning i 6 grader´s kulde i en garage -- Æv !
Nå men brygning blev det til og gæring er startet
37 liter øl
Brix ca 17 - lig OG på 1070 - potentiale på 9,5 % ABV
pH 6,1
IBU - Et sted mellem 40 og 80 !!!
Den nysgerrige læser vil sikkert undre over IBU 40 til 80...!! Eller ?
Nå men forsøgte med humle tilsætning under køleproces, og da hele anlæg var "fucket upp" - så tog det lang tid inden jeg fik kølet urten ned, hermed fik jeg sikkert en masse utilsigtet bitterhed med.
Det var kun meningen at jeg skulle trække aroma ud af min Cascade humle.
OG på 1070 -- ups det var noget mere end forventet
Afventer spændt resultat - det er hændt tidligere i brygger historien, at der er kommet noget fantastisk ud af et "uheld".
Nå men brygning blev det til og gæring er startet
37 liter øl
Brix ca 17 - lig OG på 1070 - potentiale på 9,5 % ABV
pH 6,1
IBU - Et sted mellem 40 og 80 !!!
Den nysgerrige læser vil sikkert undre over IBU 40 til 80...!! Eller ?
Nå men forsøgte med humle tilsætning under køleproces, og da hele anlæg var "fucket upp" - så tog det lang tid inden jeg fik kølet urten ned, hermed fik jeg sikkert en masse utilsigtet bitterhed med.
Det var kun meningen at jeg skulle trække aroma ud af min Cascade humle.
OG på 1070 -- ups det var noget mere end forventet
Afventer spændt resultat - det er hændt tidligere i brygger historien, at der er kommet noget fantastisk ud af et "uheld".
Abonner på:
Opslag (Atom)