torsdag den 3. september 2015

Vandjustering

Vand er et kæmpe område som har stor betydning for brygningens kvalitet.
Studier af artikler fra John Parker har ført mig godt omkring, faldt også over denne side

http://braukaiser.com/wiki/index.php?title=Mash_pH_control
Den dækker en bunke teori om emnet.


Skema for forskellige malts påvirkning af mash ph



Skema for justering af vand ph op og ned




tirsdag den 1. september 2015

Ny vandrapport

For at kunne justere mit brygger vand fornuftigt måtte jeg have flere data på vandet end de jeg fik sidst - så afsted med en prøve og i dag fik jeg så rapport tilbage.




De data som er mest interessante er

Ph                                 7,2

Magnesium  Mg           8,23
Kalcium       Ca            121
Alkalinitet    HCO3      256
Total hårdhed               18,3

Klorid           Cl            25,1
Natrium        Na           14,4

Desværre mangler der en måling på Sulfat "SO4 " - pokkers når en sådan prøve koster en bondegård.     




onsdag den 26. august 2015

IPA smagning

Prøvesmagte mine øl sammen med min ven "Møller" ..og det rimer jo på ...
Det blev den helt store smagning, så vi havde IPA, tuborg og brown ale til test på samme tid.
Uden at være den helt store ekspert var der foreskel på disse øl............


Herefter en smagning hvor vi sammenlignede de to IPA som jeg lige har brygget.
Farven er amber - der er ingen urenheder i - skummet er der kort varigt efter de er "tanket" på glas.
Begge øl har frugtig smag uden at det et overdrevet, Duften fra begge øl er kraftig humlet, de har en passende bitterhed og har en luftig og frisk krop. Jeg er ganske tilfreds med begge øl.
Jeg synes dog at den som er gæret på California gær er bedst, den virker mest frisk i smagen.


lørdag den 22. august 2015

Co2 i mine IPA´s

Har kigget lidt på skema fra sidste indlæg - Heraf kan jeg læse at IPA´s ligger i området 2,2 til 2,6 volumen CO2. Placerer jeg mit ønke midt i - vil jeg få en carbonering på 2,4 - dette medfører at carbonerings tryk ved 15 grader skal være mellem 1,4 til 1,5 bar. I køleskab, antaget til 5 grader, skal trykket være godt o,8 bar.

Tænker at jeg laver en test med at carbonere ved 15 grader - nedkøle og herefter se om trykket passer til de antagede 0,8 bar.

Lidt for forståelsen af hvilken volumen der er tale om:


torsdag den 20. august 2015

Carbonerings tabel

I forbindelse med flaskning dukkede problematik omkring carbonering op. Ved ikke om det hjælper så meget omkring dette, men generelt har jeg behov for at finde en passende carbonering når jeg påtrykker Co2 på mine Cornelius fade.

Fandt skema på nettet og omregnede lidt så jeg fik tal i Celcius og i Bar

søndag den 16. august 2015

Øl på fad

Efter en lystig fest i går hvor hovedretten var IPA (ok krebs) - vågnede jeg op og var klar til at tappe mine øl på fade.
Målte den med gæret på London Ale til 8,5 brix, den gæret med California Ale havde en brix på 9, denne øl så faktisk ikke ud som om den var helt færdig gæret, men det skal den nok blive på fadet.
Volumen af øl var hhv 15 og 16 liter - det rækker nok en rum tid.
Obs spændende hvordan disse øl har udviklet sig - begge er gæret ved ca 22 grader.
De blev begge overført til en ny beholder og her eftergæret ved ca 17 grader.
DD fyldt på cornelius fade og påtrykt co2.
Står nu ved ca 17 grader og efterlagrer

Nu er det vigtigt at de lagrer godt og længe inden at jeg begynder at drikke af dem - så tænker at jeg venter ind til onsdag...!!!

Høstede gær fra begge gærings beholdere, man ved jo at det snart bliver tid til brygning igen.
Billede af gærhøsten:
Det et ser ud til at California Ale (den til venstre) - har et stort lag af gærceller, London Ale (th) ser lidt sparsom ud.





torsdag den 13. august 2015

Beergun in aktion - 10beers

Hård presset af min junior brygmester Matti og min kollega Mesterbrygger, satte jeg min beergun i stævne. Det var en hård kamp - men fik da fyldt 10 flasker med øl inden fadet var tomt.
Nu kunne man tænke at 10 øl på et 18 liters fad ikke er meget - men det meste havde jeg jo i god orden allerede drukket.

                           

Rensning af flasker
10 øl 
De 2 første øl


Co2 og Cornelius fad


Fyldning med tryk i fadet gik overhovedet ikke - så trykket tog jeg helt af inden fyldning.
Det eneste tryk var det som drev øllet ud af fadet. Det kunne mistænkes at det bliver noget fladt øl på denne facon. Det som måske reder det lidt er at øllet var meget koldt ved tapning.

I tappessystem som jeg normalt bruger til fadøl, er slangen inden taphanen en meget tynd slange på ca 1 meter - jeg tænker at det er der jeg skal hen for at fylde flasker på fornuftig vis. Den slange som sidder på nu har nok en lysning på 10 mm hele vejen igennem - hermed kommer hele trykfald ved fyldning til at ligge over fyldeventilen, hermed bare en masse skum når system er under tryk.