fredag den 13. marts 2015

Øl på flaske - test opstilling

Har tænkt at der skal gang i min "Beergun". Så jeg opsatte diverse udstyr i mit køkken for at se hvor meget der mangler for (med succes) at fylde på flasker.


beergun

Alt i alt ser det fornuftigt ud. Det eneste jeg mangler er udstyr til at gennemspule beergun efter endt brug, samt en Co2 splitter( Sidstnævnte vigtig da der skal være forsyning til både beergun og cornelius keg.)

Skal nu finde et passende sted hvor jeg kan fylde flasker, tænker at der en vis risiko for ølskum rundt omkring - hermed er køkkenet måske ikke egnet.?








torsdag den 5. marts 2015

Brygning af en ale..Brown ?

Bryggede igår den 4 marts endnu en øl. Det skulle være en IPA og en stærk en af typen således en IIPA ... Men noget gik galt ved beregningen da øllen trods fravær af sort malt alligevel bliver ret mørk. Beregning angiver 47 ebc hvilket er samme som "Dark Brown" .
Så til helvede med det "Pale Ale" - nu når det eneste rigtige at drikke i denne verden er "Brown Ale"!! Den får amerikanske rødder da den ene humletype er Amarillo (den anden var Perle)

Nå men den skulle jo have lidt styrke så til de 40 liter brugte vi 16 kg malt - endvidere fordampede der meget under kogning - så der var kun 32 liter tilbage -- således benævnt "koncentratøllet".
OG var beregnet til 1087 brygning endte ud med 1082 -hvilket er lig brix på 19,5. Igen er virkningsgrad ikke særlig god.  Nå men det skulle ende ud med en øl på godt 8,5 % hvis gæring forløber fornuftigt.

Bitterhed er beregnet til 40 IBU - dette ved en mængde på 40 liter. Men sum af øl blev kun 32 liter så bitterhed må være ændret i henhold til dette. Jeg er ikke helt god ven med "Beercalc" om dette da beregning ved mindre volumen giver mindre bitterhed.??? Jeg synes jo at det skulle være modsat.

Ph måling var ulæselig da brygget farver de indkøbte ph strips.

Brygning tog 7 timer - havde hjælp til brygning af min ven Matti. Under min kyndige ledelse er han oplært i brygningens facetter, og er nu udnævnt som "junior brewer".
Under besøget prøvesmagte vi min Stout no 2 - vi kom aldrig frem til et navn til denne øl, og jeg tror ikke der er meget tilbage. Så den skal nok bare hedde "Stout no.2".


tirsdag den 17. februar 2015

Carbonering - hårdt arbejde.!

Her to billeder - det første som øllen så ud 1 dag efter carbonering - billed 2 som den så ud efter 2 dage. Det ses tydeligt hvordan kulsyren på dag 2 har nået helt ud i tåspidsen af øllen.
Det var endvidere sjovt at øllen dagen efter (dag 3) var helt vild og det meste bare blev skum - altså tydelig over-carbonering.

Arbejder på at finde det helt rigtige carbonerings tryk - det er hårdt arbejde at drikke alt det øl, men man må jo ofre sig i sin søgen efter viden.!!!!!!!!!!!!


Dag 1:
Sort øl

Dag 2
Stout Carboneret

lørdag den 7. februar 2015

Lachoka Stout

En smagsprøvning i aften ledte frem til at øllen skal hedde: Lachoka Stout. 
Kort for: Lakrids -chokolade- kaffe ......
Tak til smags panelet...Jonas og Katrine

Stout på fad og prøvesmagning

Fik tappet min øl på fad i går - dvs lager nu er 2*17 liter stout af den imperielle type.
De blev naturligvis påtrykt co2 med det samme, man ved jo aldrig hvornår man får lyst til at smage på sin nye øl - eller hvad ??
Har ikke målt styrken på øllen


I dag havde jeg lyst til at smage, lidt vel tidligt med kun en dag med påtrykt co2, men når lysten er der så er øllet klar -basta !
Øllen er Imperial Stout tilsat kaffe og lakrids
Prøvesmagning med lidt assistance af Mikkelers smags guide

Farve og skum
Brun til sort farve - det er klar og ren -  skum er småboblet og let, skumlag holder rimeligt for senere at lave en bræmme langs glassets kant

Duft/aroma
Duft tydelig stout - har de mørke toner af ristet malt, med klare toner af kaffe, chokolade, lakrids. Humle aroma endvidere meget kraftig. Trods øllens karakter er duft ren og let.

Smag/tekstur
Øllen er let bitter og afbalanceret i forhold til smag - bitterhed toner ud og hænger dog længe i munden på en behagelig måde. Øllen virker let og skummende i munden.
Kan man snakke om mund feeling-- så skriger den bare på mere mere mere øl.!!

Karakter
Karakter i skala fra 1 til 10 : 10 !!
(fuldstændig objektiv vurdering ! :-)))  )

Noter
Glasset er tomt - jeg henter straks mere !
Mangler et navn til øllen -- det kommer sikkert efter et par stykker

stout
Stout






fredag den 30. januar 2015

Nye spande til nyt øl

Øl har stoppet sin primær gæring.  Så den fik ny gærspand, således at øllen ikke tager smag af gær. Faktisk er det meget slam ligger i bunden efter gæring, tænker at kun en del af det er døde gærceller,  resten er rester fra brygningen.

Nu har jeg jo to beholder med samme øl, de bliver sikkert allerede forskellige da jeg ikke har kunnet styre temperatur særligt godt i den ene.  Jeg besluttede at skille dem lidt mere ad , så dem ene blev suppleret op med 380 g expresso kaffe og 86 g lakrids.

Øllet er nu sat til eftergæring ved 17 grader.

tirsdag den 27. januar 2015

Opfølgning på brygning

Ting ved brygning som gav stof til eftertanke.

Jeg brugte 16 kg malt -- Ved 40 liter skulle det i beregning af beer calc give en urt densitet på 1086 kg/l  ( beregnet effektivitet på 72 %) ---
Jeg opnåede på den rene urt 1.072 (18 brix) på skyllet 1.036 ( 9 brix ) samlet blev OG kogning 1.057 (14 brix).
Dette er en meget ringe effektivitet af min malt  -- ca 50 %
Årsag ligge måske i formaling af malt eller manglen på omrøring - evt har jeg ikke ramt de rigtige temperaturer.

Jeg målte ph da min mæskning startede - den var 5,4 . Dette er ganske tæt på de magiske 5,2 ..
Jeg valgte ikke at korrigere denne. Til min næste bryg bruger jeg en smule ekstra sort malt

Det næste er sammenhængen mellem densitet og bitterhed - for da densitet pludselig ikke passede mere passede den forventede mængde humle pludselig ikke mere BU/GU forholdet blev større en 1 - altså en meget bitter øl i forhold til det som angives som korrekt 0,6 til 0,8 for en IP Stout
Derfor regnede jeg om med mængden af humle - det burde ved 40 liter komme til at ligge omkring forholdet BU/BG på 0,7  .  For så at det ikke skal passe helt fik jeg ikke 40 liter med 36 liter -- gad nok vide hvad det så medfører.

Da brygning er slut måler jeg både brix og densitet på urten -- de passer ikke overens - det viser sig at temperaturen på urten har spillet densitet måling et pus -- den stiger fra 1,060 til 1,072 da temperaturen i den målte urt er faldet. Jeg viste det betød noget -- men så meget !!!

Udstyr har stadig mangler -- mit temperatur måle apparat var helt i skoven. Jeg mangler flere gærspande for at kunne brygge store batches. Min styring på gryden skal kunne styres i 3 trin ikke 2 som nu ( det lave trin yder for lidt). Jeg er løbet tør for humlesokker. Sidst og ikke mindst løber jeg snart tør for penge :-))))

Skål: