Brygning overstået - uha hårdt arbejde
Maltning startede 7:45 først klokken 14:45 var jeg færdig -- dvs 7 timer
Når men det bliver ederskuhelvede en god øl.
Brygning blev anderledes en hidtil planlagt da den ene gær jeg havde var helt død. Så jeg bryggede bare en stor batch på 40 liter .. Det er vel også ok !!
Det blev heller ikke en single hop beer - jeg fortrød i sidste øjeblik.. Så en dobbelt humle blev det.
36 liter øl - 17 brix lig potentiale på 9,5 % - Optimalt havner den på ca 7 % efter gæring.
Iflg beregning bitterhed 47 IBU - Farve ca 80 EBC
Gæring begyndt her til aften i begge beholdere.... :-))
tirsdag den 27. januar 2015
søndag den 25. januar 2015
Bitterhed i en Imperial stout
Opvarmning til brygning er i gang -- sidder og regner med "Beercalc" på den nye øl.
En ting som dukker op er BU/GU ratio -- hvilket er balancen mellem øllens styrke og bitterhed.
Iflg:
Her eksempler på andre øl´s ratio iflg -- http://beersmith.com/
Da jeg ikke synes min øl skal være alt for bitter tænker jeg at jeg teori til trods vælger et ratio omkring 0,5 ...
En ting som dukker op er BU/GU ratio -- hvilket er balancen mellem øllens styrke og bitterhed.
Iflg:
Mad Alchemist -- http://www.madalchemist.com/chart_bitterness_ratio.html
Her bør en Imperial Stout ligge på et ratio på ca 0,75 -- hvilket er ganske bittertHer eksempler på andre øl´s ratio iflg -- http://beersmith.com/
- American Amber: 0.619
- Bohemian Pilsner: 0.800
- Oktoberfest/Marzen: 0.449
- Traditional Bock: 0.346
- Blonde Ale: 0.467
- California Common: 0.735
- Ordinary Bitters: 0.833
- American Pale Ale: 0.714
- Brown Porter: 0.576
- Dry Irish Stout: 0.872
- English IPA: 0.800
- Weizen/Weissbier: 0.240
- Belgian Trippel: 0.375
Da jeg ikke synes min øl skal være alt for bitter tænker jeg at jeg teori til trods vælger et ratio omkring 0,5 ...
torsdag den 22. januar 2015
Malt kværn - Monster mill
Er ved at varme op til endnu en brygning -- så nu har jeg fået samlet og justeret min nye maltmølle.
Det er en Monster Mill MM2 , en mølle med tre valser. Den kværner således malten i to omgange.
Den ene valse er fast den anden har jeg justeret ind til 1 mm. Dette skulle være et godt udgangspunkt.
Til møllen har jeg købt et sæt som bestod af monterings plade og tragt - samt et sæt hvor man udbygger tragten til større kapacitet, denne har jeg dog ikke bygget på endnu.
En motor er på vej fra England - nu håber jeg den er stærk nok.
Har boret huller i monterings pladen og isat bolte, således at den placeres sikkert på en gærspand.
Hov -- det var jo en Monster mill 3.0 ikke en 2'er
Da jeg bryggede øl her den 27-01 kom der en pakke -- det var motoren til min mølle.!
Det er en Monster Mill MM2 , en mølle med tre valser. Den kværner således malten i to omgange.
Den ene valse er fast den anden har jeg justeret ind til 1 mm. Dette skulle være et godt udgangspunkt.
Til møllen har jeg købt et sæt som bestod af monterings plade og tragt - samt et sæt hvor man udbygger tragten til større kapacitet, denne har jeg dog ikke bygget på endnu.
En motor er på vej fra England - nu håber jeg den er stærk nok.
Har boret huller i monterings pladen og isat bolte, således at den placeres sikkert på en gærspand.
Hov -- det var jo en Monster mill 3.0 ikke en 2'er
Da jeg bryggede øl her den 27-01 kom der en pakke -- det var motoren til min mølle.!
fredag den 2. januar 2015
Planlægning af næste bryg
Planlægger nye veje i brygning ---- stort..........!
Nu skal der brygges en 40 liter batch...
Planlægning:
Noget der minder om en Russian Stout maltes i en batch på 40 liter
Efter maltning deles portion i to således at der bliver en primær og en sekundær opløsning af sød urt.
Den primære bliver den rene og fortyndede søde urt - den anden bliver det som udvaske af resterne.
Således bliver der brygget en meget stærk øl og en noget svagere og mere tynd øl i samme brygning.
Herligt i fest henseende - først drikker man til hjernen kobler dejligt af - herefter tynd øl som holder en gående hele natten....Yahhhhh
Da jeg har bestilt meget malt er det ikke utænkeligt at den primære øl bliver en hjerne slukker, så det med at drikke videre ..dettttttt ??
Jeg har kun bestil en type humle hjem -- det bliver således det en "single hop beer"
Gær bliver på Irsk IPA gær som tidligere - dog har jeg bestilt en frisk gær hjem. Kan god lide det som indtil nu er brygget på denne type.
Rent mekanisk er jeg også i planlægnings fasen -- Min kværn skal være fast drevet af en motor.
Påtænker en gammel boremaskine evt. med et gear imellem - gear er bestilt.
Det hele skal monteres på en plade - uadskillelige i al fremtid, med kun et foremål ---- at kværne det bedste malt, til det bedste øl---- endnu ikke set i denne verden.!!
(Sigt efter stjernerne --- så rammer man sikkert månen ) --- :-))
Min "Sommer i December " er tømt dd -- nu er december jo også overstået.
En note omkring denne øl er at den vandt enormt meget ved sin lagring - smagen udviklede sig vildt i perioden fra første smagning til i dag hvor den tog slut.
Ærligt så havde den masser af nuancer fra starten, men den smagte bare ikke af særligt meget -- det kom heldigvis senere. Hurra for lagring.! - -Jeg bliver sikkert nød til at købe flere fustager.!
Nu skal der brygges en 40 liter batch...
Planlægning:
Noget der minder om en Russian Stout maltes i en batch på 40 liter
Efter maltning deles portion i to således at der bliver en primær og en sekundær opløsning af sød urt.
Den primære bliver den rene og fortyndede søde urt - den anden bliver det som udvaske af resterne.
Således bliver der brygget en meget stærk øl og en noget svagere og mere tynd øl i samme brygning.
Herligt i fest henseende - først drikker man til hjernen kobler dejligt af - herefter tynd øl som holder en gående hele natten....Yahhhhh
Da jeg har bestilt meget malt er det ikke utænkeligt at den primære øl bliver en hjerne slukker, så det med at drikke videre ..dettttttt ??
Jeg har kun bestil en type humle hjem -- det bliver således det en "single hop beer"
Gær bliver på Irsk IPA gær som tidligere - dog har jeg bestilt en frisk gær hjem. Kan god lide det som indtil nu er brygget på denne type.
Rent mekanisk er jeg også i planlægnings fasen -- Min kværn skal være fast drevet af en motor.
Påtænker en gammel boremaskine evt. med et gear imellem - gear er bestilt.
Det hele skal monteres på en plade - uadskillelige i al fremtid, med kun et foremål ---- at kværne det bedste malt, til det bedste øl---- endnu ikke set i denne verden.!!
(Sigt efter stjernerne --- så rammer man sikkert månen ) --- :-))
Min "Sommer i December " er tømt dd -- nu er december jo også overstået.
En note omkring denne øl er at den vandt enormt meget ved sin lagring - smagen udviklede sig vildt i perioden fra første smagning til i dag hvor den tog slut.
Ærligt så havde den masser af nuancer fra starten, men den smagte bare ikke af særligt meget -- det kom heldigvis senere. Hurra for lagring.! - -Jeg bliver sikkert nød til at købe flere fustager.!
onsdag den 31. december 2014
Farvel 2014 -- og mere øl
Sidste indlæg i år....
Har bestilt ca 50 kg malt-- 500 g humle - en malt kværn og en kapsel påsættter-
Nu er jeg klar til 2015
Godt nytår !!!
Har bestilt ca 50 kg malt-- 500 g humle - en malt kværn og en kapsel påsættter-
Nu er jeg klar til 2015
Godt nytår !!!
torsdag den 25. december 2014
Julegaver - Beergun mm
Julegaver er ikke det værste når de falder på steder hvor der virkelig er behov..
Hvem ønsker ikke en "Beergun" og en ølbog fra Mikeller ?
Når ja så ok -- men jeg gjorde.
Det har også hulet noget i øllet hen over julemåneden - snart tid til brygning igen.
Primært skal jeg have brygget en ny Stout.
Hvem ønsker ikke en "Beergun" og en ølbog fra Mikeller ?
Når ja så ok -- men jeg gjorde.
Det har også hulet noget i øllet hen over julemåneden - snart tid til brygning igen.
Primært skal jeg have brygget en ny Stout.
torsdag den 27. november 2014
Vandkvalitet
Har fundet en gut der hedder John Palmer
-Han skriver meget om vandkvalitet
-- det er meget vigtigt for at kunne lave en fornuftig øl af en given type
Det må være det næste skridt - Vandkvalitet
Gad nok vide hvad vand vi har her..?
Her en tabel over byer - og deres respektive øl
Table 15 - Water Profiles From Notable Brewing Cities

-Han skriver meget om vandkvalitet
-- det er meget vigtigt for at kunne lave en fornuftig øl af en given type
Det må være det næste skridt - Vandkvalitet
Gad nok vide hvad vand vi har her..?
Her en tabel over byer - og deres respektive øl
Table 15 - Water Profiles From Notable Brewing Cities
| City | Calcium (Ca+2) | Magnesium (Mg+2) | Bicarbonate (HCO3-1) | SO4-2 | Na+1 | Cl-1 | Beer Style |
| Pilsen | 10 | 3 | 3 | 4 | 3 | 4 | Pilsener |
| Dortmund | 225 | 40 | 220 | 120 | 60 | 60 | Export Lager |
| Vienna | 163 | 68 | 243 | 216 | 8 | 39 | Vienna Lager |
| Munich | 109 | 21 | 171 | 79 | 2 | 36 | Oktoberfest |
| London | 52 | 32 | 104 | 32 | 86 | 34 | British Bitter |
| Edinburgh | 100 | 18 | 160 | 105 | 20 | 45 | Scottish Ale |
| Burton | 352 | 24 | 320 | 820 | 44 | 16 | India Pale Ale |
| Dublin | 118 | 4 | 319 | 54 | 12 | 19 | Dry Stout |

Abonner på:
Kommentarer (Atom)










