søndag den 14. februar 2016

Dyrkning af gær - gærstarter


Dyrkning af gær -  Tænker at lave en 2 liter batch starter

Formål:
At øge mængden af gærceller fra 100 milliarder(en tube) til 200 milliarder eller flere celler
Teoretisk skulle brug af omrører kunne generere op til 280 milliarder pr liter
Prøver at dyrke ren gær - således at brugt gær fra brygning ikke behøves.

Blanding:
Gær tages ud af køleskab for temperering
2 liter vand - 200 g malt (forhold 1 til 10)
Gærnæring 1/8 teskefuld
Det hele koges i 15 minuter - føres til blande kolbe - som så samtidigt steriliseres
Afkøles til 25 grader
Måling af sukkerindhold i plato P1 og Ph  ( 9P /densitet 1.036 - pH helst omkring 5)
Tilsætter gær  - montering af staniol prop (løst)
Påbegynder omrøring - som kører ca 24 timer
Måling af sukkerindhold P2

Rensning
Batch sættes på køl for setling
Slurry hældes fra
Steriliseret og afkølet vand (evt dionat) tilsættes - mængde ?
Omrøring og ny setling - ca 15 minuter
Gær fordeles i passende portioner for fremtidig brug

-- eller måske en brygning af en øl med det samme?


Hjemmeside til beregning af behov for gærceller ved given OG
http://www.mrmalty.com/calc/calc.html#"

Side der argumenter for brug af omrører ved gær fremstilling
http://www.stirstarters.com/purpose.html
Citat: Good brewing practice calls for a count of one-billion cells per liter per degree Plato. For a standard 5-gallon batch, this means you should be pitching in the neighborhood of 200 billion cells into your cooled wort



Ingen kommentarer:

Send en kommentar