onsdag den 22. november 2017

Brygning af en Klon "Møller IPA "

Bryggede en ny IPA igår .. Denne er en klon af den sidste IPA -- dog med et par små ændringer.
Møller IPA var nok den bedste IPA til dato - således er en kopi på sin plads.

Malt bill var den samme som sidst - dog var brug af "Naked oats på et helt kg denne gang hvor det var 50 /50 sidst med Flaked/Naked oats
Der blev ikke anvendt blødt vand i denne brygning.
Ingen tilsats af mineraler da vand ikke er beregnet.
Tilsats af pH regulering  - kun til pH 6,4 da mængden af tilsats var på 1,5 dl
Ingen pH regulering af skyllevand -- bruge "floating" skylning af mash.
Kogning kom op i nærheden af 2 timer -- (1 time 50 )
Brug gær fra sidste brygning - uden brug af gærstart

Som sidst bitterhed og smag med hhv. Citran 20 minutter og Cascade 10 minutter

Sum ekstrakt var 28 liter - hertil skylning med 23 liter - under kogning blev tilsat 1,5 liter -- sum væske under kogning 52,5 liter. Ved endt brygning var der 40 liter tilbage -- afkog således 12,5 liter (englenes andel) -- da det var frostvejr vad der kondens overalt i bryggeriet... overvejer noget ventilation.!!

Styring og pumpe til øvre beholder blev fundet overflødig -- denne fjernes inden næste brygning.

OG blev målt til 1062
Gæring er startet.







Update 30-11-17
Øl blev fyldt over i en ny gærbeholder ( begge over i en) i forgårs for klaring. - stod over natten i 4 grader.
I går blev det fyldt på fade -- 2 gange 15 liter total - FG lig 1016
Så alkohol er på 6 % ABV
Påtrykt co2 -- øl er drikkeklart lørdag !!!



torsdag den 21. september 2017

Brygning American/skotsk IPA ... Møller IPA

Bryggede pr 20-09-17 endnu en IPA --
Brygger assistent var "Møller"  -- yess jeg ved det - når man skriger navnet i bryggeriet så giver det fantastisk ekko til "øller" -- og det er lige præcis det vi frembragte igår.

Ipa er brygget med ide og metode til at den skulle være en amerikansk IPA -- men da udvalget af gærtyper hos maltbazaren var lidt begrænset , blev det en skotsk gærtype...Tror det bliver en fantastisk øl..!! Gæring er startet -- super!

OG 1060
IBU 48
Gær : Edinburgh Scottish Ale Yeast -- WLP028





Update 02.10.17
Øl nu på fade
Fg 1013
Alkohol 6.2 procent

Det ene fad havde fået en gang tørhumle.. Det er to dage siden.
Begge øl fik ren gærtank for to dage siden... Dette har givet en smuk klar øl.

onsdag den 12. juli 2017

Ølsmagning - Mandags double IPA - IPA Delight

Mandags double brygning -- Navn: IPA Delight


Farve: Amber
Skum: Let skum som helder i lang tid
Klarhed: Klar og fin 
Duft: Humlet og karakter af karamel
Karakter: Let og skummende
Smag: Tydelig eftersmag af karamel - smag holder lang tid
Bitterhed: Ganske fornuftigt - ikke overvældende og dog tydelig

Personlig mening ---- God øl !! 





Aaaaaaaaaaa !!

Note: Havde glemt at mole FG - den er nu målt til 1010 - det giver alkohol på ca 5,5 %
Et smagepanel "gennem testede" øllen, den blev godkendt på alle punkter, og noget tydede på at den egentligt var ganske spækket med alkohol.!


tirsdag den 11. juli 2017

Brygning af IPA .. Måske nærmere en dobbelt IPA...

Brygning af endnu en IPA --
OG havnede på 1082 hvilket nok skal give festglæde.
Til gængæld må jeg nøjes med ca 35 liter.øl.






Update med en lille video 12-07-17
Gæring er forøvrigt helt vild--!!!

Note: 19/07
Der er lavet to versioner af samme øl da den ene gærings spand har fået en gang tørhumle.
Den med tørhumle gærer stadig dd.
Igår den 18/07 blev den uden tør humling sat på "KeG" - det er en meget smuk og klar øl, og så går den nok hen og bliver en af de stærkeste øl endnu brygget - FG var under 1010, jeg gætter på 1008.
Årsag til at jeg må gætte er fordi mit udstyr ikke kunne måle så lavt.... !
Nå men alkohol beregnes til omkring 9,7 % ABV !!!!!!!!!!!!


lørdag den 1. juli 2017

Brygning Stout - Killingmesoftly ver2

Endnu engang en stout på banen..
Brygning igår d 30/06 -- gæring er startet her til morgen.


OG 1070
pH 5,9
2 gange 23 liter


Note --
Spændende hvordan denne øl er blevet da gæring gik helt amok. Grundet fejlagtig placering af temperatur følere var der aldeles for meget varme på under gæring det 1. døgn.
Primær gæring var faktisk færdig på denne ene dag
Til gængæld tog vi på ferie - således fik det hele lov til at stå i  9 dage for eftergæring ved 20 grader -- dette er heller ikke en standart

mandag den 12. juni 2017

Ny brygning - Mandags double

Brygning af endnu en IPA -- Forsøgte denne gang med at brygge en lettere øl
OG= 1050

Gær var en klon af sidste bryg - ganske heftig gær da gæring allerede nu er i fuld gang
Brugte en del til på at udvinde dette via gærvask.




Brygning fra sidste mandag er sat på nyt fad med en tørhumling af Citran --
Dette blev gjort igår - tænker at øl går på fad imorgen.

onsdag den 7. juni 2017

Gæring startet - Tanker om IPA - Humle

Igen en stor glæde at gæring er påbegyndt..

Var i tvivl om der var noget aktivitet i den gær, Normal skummer det en del når gæren har været under omrøring i 12 timer  - det var ikke meget der var at se. Gærstarter var som vanlig 1,5 liter og 200 g fin malt - hertil lidt gærnæring - omrøring vha min "magnetic stirrer".!!

 Min IPA kalder jeg "new stile IPA" - jeg ændrer min opskrift mod mindre christal malt og anvender denne gang også pilsner malt. Dette skulle i min teori ændre sødmen et tak nedad. Anvender jeg herefter samme mænge humle - således at bitterhed er inden for rammen af min egen smag, så burde resultat være at øl har et mere afbalanceret udtryk sødme kontra bitterhed.
 Såfremt det ikke virker - så må jeg anvende mindre malt, og hermed ændre styrke i øllen for at opnå balancen. Jeg har brygget denne øl til ca. 7 % alkohol - måske er 5 til 6 også ganske rimeligt??

Jeg har en svaghed for Citran humle hvilken er fantastisk til at tørhumle med, I denne brygning brugte jeg den som kombi bitterhumle/aromahumle, den har høj alpha værdi hermed kan den tilsættes sent og hermed både give bitterhed og smag. Som ren aroma anvendte jeg Cascade.
Beregnet IBU er 54 i denne brygning


4 store amerikanske C humler
Citran må være den 5 !!!