søndag den 15. december 2013

Oktoberjulefest i Romhult -Smagning´s tid

Fik dd monteret en taphane på mit Cornelius fad. Nu var det tid til en prøvesmagning.!
Fad har stået med co2 siden torsdag - således godt 3 dage - hvilket måske er i underkanten til at det er carboneret ordentligt. Men smages sku det.!

Smuk øl - helt klar uden bundfald. Farve et sted mellem Rav og brun - Herlig skum, skummet dog ikke bestandigt, da det falder sammen efter Ca 15 minutter. Smag lidt sødlig - hvilket sikkert ligger i at gær ikke evnede at gære brygget helt ned, og give fuld alkohol styrke. Frisk duft og smag af humle - ganske let bitter

Synes selv at det er en lovende øl. Den ligger i farve, bitterhed og duft tæt på oktoberfest som ønsket. Den eneste miskmask er at den er lidt sød.

Grundet sødmen får den navnet :

 "Oktoberjulefest i Romhult"





Når ja - så har jeg forøvrigt prøvesmagt 3-4 gange !

Lokal Bryg klub

I går bryggede jeg øl med naboerne Joakim og Ian her i Romhult.
Brygning foregik hos Ian som er en rutineret brygger.
Brygning blev lavet på stor gryde, uden de helt store dikkedarer.
Det var en lærerig proces.

Det forlyder at gæring dd er gået i gang - øllet forventes at være klar ultimo januar.
Ser frem til smagning..!

fredag den 6. december 2013

Carbonizing af øl

I år fik jeg endelig min co2 reduktions ventil.
Den fik jeg dd monteret på flasken - og har herefter carboneret mit øl.
Ligger ud med at pådutte øllet 1 bar - dette burde give ret volumen til denne øl.
Påtænker at lade tryk stå på i en uges tid.

Øllet har nu lagret en tid ved lave temperaturer - ca 3 grader.
Lagring med carbonering vil også være omkring denne temperatur.

Co2 flasken viser ikke meget tryk -- pokkers hvis en hel flaske co2 bare har stået og feset af.
Måske viser manometer ikke hvad det skal - må veje flaske en dag for kontrol.


Note - 15 dec
Flasken var tom - fik byttet den til en anden den 12 december - æv sure penge ud af vinduet.

onsdag den 27. november 2013

Nyt udstyr og tapning

Var en tur hos den næsten lokale øl-udstyrs-pusher "Maltbazaren". Fik fat i endnu et brygsæt malt, humle og gær. Nu da jeg var der alligevel så købte jeg et Cornelius fad - spritnyt... hæ. Hertil diverse slanger og en taphane. Fin service forøvrigt...
Nå men herfra gik turen til Brøndby for at få fat i noget CO2 - Peter Skaffe a/s - Co2 købtes i en flaske på 6 kg, hertil kom så flaskepant som kostede en bondegård.


Hjemme på farmen rensede jeg fadet i desinficerende væske - så fik fadet et skud co2 - hvorefter øllet blev tappet over i fadet. Brugte et grovmasket filter for ikke at få klumper med over.



Det ses at øllet har gærdet en smule efter sidste omhældning - Gærrester har jeg hældt på en bøtte med hensigt om at checke om jeg kan få gang i gærkultur af denne på et senere tidspunkt.
Densitet på væsken har dog ikke ændret sig - 1022 -  3% potentiel alkohol.



Afventer spændt reduktions station for co2 - så øllet kan få et skud livsgivende co2, ifølge forhandle på ebay.de er det på vej.


tirsdag den 26. november 2013

Klarring

d 25-11
Gæring er stoppet - Besluttede at lave en køling af øllet med den intention at få øllet til at blive mere klart inden den endelige lagring skal ske.
Slukkede for varmen - temperatur nu hen mod 2-3 grader
Beholder er desværre lidt utæt - går nok snart i panik - nu behøver jer snart endelig lagring.
Brugte 4 timer på at lede efter co2 udstyr - nu er jeg træt af det.

dd.
Fandt et sted "Peter Skaffe" co2 i 6 kg flasker - den snupper jeg
Fandt en reduktion station på ebay.de - har jeg købt
Når jeg henter næste brygsæt på Maltbazaren køber jeg et Cornelius fad 19 liter´s - Basta.!


søndag den 24. november 2013

2 gæring

Torsdag d 22..

Gæring kørte stadig  - besluttede at om hælde øllet til en ny gærspand, da mængden af gærrester på bunden af den eksisterende havde fået en tykkelse på ca 2 cm. Gærrester skulle kunne give afsmag i øllet.
Er lidt nervøs om den iltning der skete ved om hældning ikke er helt heldig..det må tiden vise.
Påtænker at fintune metoden næste gang

Målte densitet - denne viste 1022 ( restpotentiale på ca 3 %)- Øllet bør gærde en vis tid endnu da dens karakter ikke bør have meget restsukker tilbage.
Øllet duftede forøvrigt skønt.
Spand med øl blev sat på plads i skabet - fortsat på 11 grader.

Når ja - var lidt vild og gik på internettet og bestilte noget mere malt, humle og gær.!




lørdag den 16. november 2013

Varmeskab og styring

Fik dd lavet en låge til varmeskabet, nu ser det faktisk ganske fint ud. Når jeg engang (om 20 år) ikke har en beholder der står og bobler i skabet satser jeg på at isolere det. Det koster sikkert kassen at holde det varmt når der kommer frost.

Skab -( Samt Gaui helikopter og Stereo)


Styring - sætpunkt 11 grader - alarm lav temperatur på 8 grader

Gærings beholder -
varmeskab

Varmelegeme - DIN skinne monteret - opsat på isolerende stykke gips