Har været i New York --- når ja det ved i allerede !
Nu skal der brygges herhjemme - vil ikke ligge for foden af super bryggerne og være ydmyg - næ nu gasser jeg -----forsigtigt op....!
Nå men gærstarter er i gang - bryganlæg er rent og klart ( købte en ny gær - Whitelab Irish ale )
Så imorgen skal der brygges.
Planen er endnu en Stout - holder mig tæt på det som jeg kender, tænker at ved at øve på samme øl lærer jeg lidt hver gang jeg brygger -- og så er den bare god.
Sidder og drikker det sidste tår af "Stout no 2" - så nu er der to tomme keggs - perfekt.
Shoppede lidt på Maltbazaren idag - endnu 600 kr ind i bryghelvede... Yaaaaaaaa
Tørst ::
torsdag den 23. april 2015
New York -- Tørst
Kom hjem fra New York i tirsdags - Herlig tur med masser af oplevelser.
Hvad var mere naturligt på turen, end at opsøge en ydmyg bar på Brooklyn ved navn "Tørst".
Ny er bryggeren jo ikke speciel ydmyg (jeppe jarnit-bjergsø)- og det behøver han heller ikke at være, nu da han er en meget succesfuld brygger.
Meny kort:
Nød en fire stykker af disse herlige øl - Og de var rigtig gode:!!
Jajaja - ved godt at det ikke var den store "review" af øl, men man skal til tider også bare huske at nyde................!
Hvad var mere naturligt på turen, end at opsøge en ydmyg bar på Brooklyn ved navn "Tørst".
Ny er bryggeren jo ikke speciel ydmyg (jeppe jarnit-bjergsø)- og det behøver han heller ikke at være, nu da han er en meget succesfuld brygger.
Meny kort:
Nød en fire stykker af disse herlige øl - Og de var rigtig gode:!!
Jajaja - ved godt at det ikke var den store "review" af øl, men man skal til tider også bare huske at nyde................!
søndag den 5. april 2015
Bitterhed i øl - IBU
Intro
Under sidste brygning var jeg oppe og slås lidt med beregning af bitterhed i øl, dette da beercalc beregnede en vej og jeg en anden- så søgte lidt på sagen og fandt :
International Bitterness Units (IBU) er en betegnelse for hvor bitter en øl er.
IBU er en international betegnelse for bitterenheden. Man undersøger mængden af de opløste isoalfa-syrer fra humleharpikserne, der udskilles under urtkogningen og registrerer koncentrationen.
Beregning af IBU
IBU = ( M x %A x %U x 1000 ) / V
hvor M er massen af humle i gram, %A er indholdet af alphasyre i den benyttede humle, %U er udnyttelsesgraden af alfasyren i humlen, de to sidste i procent angivet som decimaltal, og V er volumen i liter.
Udnyttelsesgraden af alfasyren i humlen er først og fremmest afhængig af kogetiden – en kogetid på 60 minutter giver f.eks. en udnyttelsesgrad på ca. 20 %.
Hvis man koger 100 gram humle med et alfasyreindhold på 10 % med i 60 minutter i 100 liter urt vil man få følgende:
IBU = ( 100 x 0,1 x 0,2 x 1000 ) / 100 = 20
Men i virkelighedens verden er der en del andre faktorer der spiller ind, bl.a. indbrygningsprocenten, så for en mere nøjagtig bestemmelse findes der adskillige udvidede formler og tabeller.
Konklusion
Da hele beregning af bittehed divideres med volumen, betyder det at større volumen giver mindre bittehed og visa versa. Koger jeg således øl så der er en mindre volumen tilbage, og fortsat bruger samme mængde humle, så bliver øllen mere bitter end først antaget.
IBU Smags- og mundoplevelse
5-20 Meget lille bitterhed
20-30 Let bitterhed
30-40 Bitter
40-60 Meget bitter
60- Ekstremt bitter
lørdag den 4. april 2015
Brygning virknings grader -- æv
Besluttede at gå lidt ind i beregning af virknings grader ved brygning - det ser jo helt skævt ud hver gang jeg brygger. Virknings graden ved brygning er diffferens ud fra hvad beregning viser at OG skulle blive og hvad den så faktisk bliver. Jeg har brugt beercalc til at beregne OG på de givne øl inden brygning, når mæskning er tilendebragt kan jeg praktisk måle hvad OG så blev.
(Jeg holder forudsætning at OG - original gravity- og BG - brew gravity -- er ens )
Det viser sig dog at de beregninger jeg har lavet i beercalc ikke holder, de angivne værdier for gravity som beregning forudsætter er ikke korrekte -- eller nærmere forklaret så kender jeg rent faktisk slet ikke hvad gravity der forventes af de brúgte malt typer. Så faktisk så famler jeg i tågen ved de beregninger som jeg laver.
De malt typer jeg har brugt er fra Weyermann - her angives kun EBC på de enkelte typer, så i det mindste kan jeg beregne farven. Resten er rent gæt.!! Har søgt som en vild og ser at andre søger uden at få nogen svar.
Der forefindes også beregninger af virkningsgrad, der baserer sig på et point system - "PPG" - men beregninger her kræver at der for de givne malte er en forventet PPG
Konklusion må være at man brygger sig frem til en OG - har man ved en brygning fået en specifik OG, så vil det være den der er referancen til de kommende brygninger. Vil man op eller ned i forholdet så bruger man mere eller mindre malt.
Alternativt skal jeg skifte til andre malt typer hvor der forelægger en "gravity" værdi
(Jeg holder forudsætning at OG - original gravity- og BG - brew gravity -- er ens )
Det viser sig dog at de beregninger jeg har lavet i beercalc ikke holder, de angivne værdier for gravity som beregning forudsætter er ikke korrekte -- eller nærmere forklaret så kender jeg rent faktisk slet ikke hvad gravity der forventes af de brúgte malt typer. Så faktisk så famler jeg i tågen ved de beregninger som jeg laver.
De malt typer jeg har brugt er fra Weyermann - her angives kun EBC på de enkelte typer, så i det mindste kan jeg beregne farven. Resten er rent gæt.!! Har søgt som en vild og ser at andre søger uden at få nogen svar.
Der forefindes også beregninger af virkningsgrad, der baserer sig på et point system - "PPG" - men beregninger her kræver at der for de givne malte er en forventet PPG
Konklusion må være at man brygger sig frem til en OG - har man ved en brygning fået en specifik OG, så vil det være den der er referancen til de kommende brygninger. Vil man op eller ned i forholdet så bruger man mere eller mindre malt.
Alternativt skal jeg skifte til andre malt typer hvor der forelægger en "gravity" værdi
tirsdag den 31. marts 2015
Sweet Horny
Et billed af øllen. Hvem ved.. måske et den også snart væk. ?
Prøve smagning
Farve: Amber...rød/brun
Fuldstændig klar væske
Fin cremet skum, skum holder ca 2 minuter, herefter et lille skum lag.
Smag let sødme først, herefter går smag over i en let bitterhed. Bitterhed er meget tilpas.
Øl føres let, frisk og boblende i munden
Smags nuancer af krydderier, kanel, humle og honning.
Prøve smagning
Farve: Amber...rød/brun
Fuldstændig klar væske
Fin cremet skum, skum holder ca 2 minuter, herefter et lille skum lag.
Smag let sødme først, herefter går smag over i en let bitterhed. Bitterhed er meget tilpas.
Øl føres let, frisk og boblende i munden
Smags nuancer af krydderier, kanel, humle og honning.
søndag den 22. marts 2015
Sweet horny brown ale
Havde besøg af min bror - vi prøvesmagte Stout no 2 samt den nyeste øl på menuen. Mission var at finde et passende navn til den nye øl. Vi kom frem til at øllen var lidt sød og havde noter af honning. Frit oversat blev det til Sweet horny - Så øllens navn er således "Sweet horny brown ale"
--jajajaja - ved godt at honning og horny ikke har noget med hinanden at gøre.!!
Nå men vi smagte mange gange og det var med velbehag hver gang.
Ikke min øl på billede - update følger
--jajajaja - ved godt at honning og horny ikke har noget med hinanden at gøre.!!
Nå men vi smagte mange gange og det var med velbehag hver gang.
Ikke min øl på billede - update følger
lørdag den 14. marts 2015
Øl på fad --igen! -- og et nyt fad
Modtog idag mit tredie Cornelius fad. Dette blev fejret ved at jeg fik omstilket min øl fra gærings beholder til fad. De godt 30 liter blev fordelt i to fade.
Øllen havde ligge i denne gærings beholder siden lørdag hvor jeg sidste gang flyttede øl fra primærgæring¨s beholdere over i dette. Ved denne lejlighed slukkede jeg for varmen, den præcise temperatur herefter er usikker på, jeg gætter på ca 4 grader.
Målte Brix til 10,5 ved lejligheden - synes godt den kunne være udgæret noget mere, nu tænker jeg at den sikkert er ret sød. Smagte dog på øllen - denne smager ikke sødt men har en god bitterhed.
Tænkte at jeg skal finde ud af en metode til at få øl med meget sukker til at udgære, tydeligvis gav gæren op ret tidligt i forløbet.... troede jeg... Heldigvis gik jeg ind på nettet hvor jeg kunne beregne alkohol ud fra OG_Brix til FG_Brix. Det snyder helt vildt med brix målingen. Det viser sig i beregning at øllen er fint udgæret og at den skulle holde en alkoholprocent på ca 8,5 % .....!!
FG skulle således ligge i området omkring 1.020.. Jeg må studere for at forstå sammenhængen mellem densitet og brix måling.!!!!
Påtrykte co2 på øllen så denne burde være drikkeklar snart.
Var forøvrigt ude og købe lidt fittings mm for at bygge videre på bryganlæg...
Øllen havde ligge i denne gærings beholder siden lørdag hvor jeg sidste gang flyttede øl fra primærgæring¨s beholdere over i dette. Ved denne lejlighed slukkede jeg for varmen, den præcise temperatur herefter er usikker på, jeg gætter på ca 4 grader.
Målte Brix til 10,5 ved lejligheden - synes godt den kunne være udgæret noget mere, nu tænker jeg at den sikkert er ret sød. Smagte dog på øllen - denne smager ikke sødt men har en god bitterhed.
Tænkte at jeg skal finde ud af en metode til at få øl med meget sukker til at udgære, tydeligvis gav gæren op ret tidligt i forløbet.... troede jeg... Heldigvis gik jeg ind på nettet hvor jeg kunne beregne alkohol ud fra OG_Brix til FG_Brix. Det snyder helt vildt med brix målingen. Det viser sig i beregning at øllen er fint udgæret og at den skulle holde en alkoholprocent på ca 8,5 % .....!!
FG skulle således ligge i området omkring 1.020.. Jeg må studere for at forstå sammenhængen mellem densitet og brix måling.!!!!
Påtrykte co2 på øllen så denne burde være drikkeklar snart.
Var forøvrigt ude og købe lidt fittings mm for at bygge videre på bryganlæg...
Abonner på:
Kommentarer (Atom)






