tirsdag den 29. september 2015

Gæring startet


Hvem kan ønske sig noget bedre, end at stå op til den salige lyd af øl der gærer ??
Nå.... men ihvertfald så er gæring startet på begge beholdere...Yessssss !!

Her lidt underholdning til alle der lider af "Kværn fetich" -



mandag den 28. september 2015

Brygning af endnu en Stout

Startede bryggeriet op her til eftermiddag - Og hvad kom der så ud af det ???

En lille baby stout !!!


14 kg malt

Gryde - nyt cirkulations og oxidation system i baggrunden.


En brygning der skal fintænkes over - forkert pH - rigtig dårlig virknings grad - kogekar temperaturer som var meget højere en normalt - rengøring som tog 100 år - osv.
Ikke den sjoveste brygning, håber der kommer en god øl ud af arbejdet.

35 liter
OG 1060
California gær




lørdag den 12. september 2015

Øl navne 2 IPA

Havde helt glemt at give mine øl navne.
Heldigvis havde jeg besøg af noget familie den anden dag.  Den ene synes at øl var noget stærk, en anden fald i søvn i en sofa kort tid efter.
Så øl hedder : "stærk' og "Ole lukøje"

Natmad

Impuls spisning og hygge
Sild, snaps og øl





tirsdag den 8. september 2015

John Parker...bog om vand

John Parker

Water: A Comprehensive Guide for Brewers


https://books.google.se/books?id=_M2QAwAAQBAJ&pg=PT126&lpg=PT126&dq=C3H6O3+beer&source=bl&ots=qvsAw38L2p&sig=1Utg8zO9rPyhX8EjIGpVUpK_2UM&hl=da&sa=X&ved=0CDwQ6AEwBGoVChMIqLDutPfmxwIVCsAUCh2_BQ5H#v=onepage&q=C3H6O3%20beer&f=false


Masser om vand. Nu har jeg købt bogen.
Håber på den store forløsning mgt mine trængsler for at forstå emnet.

mandag den 7. september 2015

Beta optimum_pH styring - Sparge pH



Følgende nappet fra:
http://www.winemanager.com/slarsen/Beer/Vand/Vand.htm
Han har en fin hjemmeside som beskæftiger sig med vand.


Vand og pH:
Hvad er pH? - pH er et udtryk for vandets surhedsgrad. pH = 7 svarer til neutral reaktion. Hvis pH er større end 7 er vandet basisk; mindre end 7 er det surt. (skrives altid med lille p og stort H)
Spargevandets pH: 
Der er bryggere der justere deres spargevand. Andre mener at vandets pH blot skal være neutralt, eller lidt lavere. Jeg ville se nøje på opskriften, er det en meget mørk øl, så er det jo katastrofalt at efterbehandle spargevandet med syre. Bliver pH for lav, så får du måske et dårligt ”hot-break” under kogningen (som dog ikke er katastrofalt på denne type øl.)
Er vi på den lyse side, ja så kan en spargevands pH på 6,0 forhindre uønskede utræk af tannin og andre bitterstoffer. Men tænk nu over at din øl ikke skal smage alt for meget af citron – eller mælkesyre. (eller salte …)
Humle udtræk og pH: 
Humle kogningen er ganske vist efter mæskningen, men den tidligere mæske pH ender ofte med et fodaftryk på din Humlekogning. Højere pH giver hurtigere syreudtræk fra humlen, men den trækker også andre (måske) uønskede bitterstoffer ud. Så med mindre du laver årgangs øl, så må pH ikke være for høj. Lavere pH kræver måske lidt mere humle, men til gengæld får du en renere og ikke så bitter/ stringent smag af humle. Mange bryggerier har rapporteret, at kvaliteten af bitterhed ekstraheret ved høje pH værdier, opfattes som værende barskere forhold til bitterhed opnået fra kogning med et lavere pH.


 

Diagrammet viser området for Alpha og Beta enzymernes optimale arbejds pH og temperatur. Skal vi brygge en tør lys Pilsner (med mest mulig forgærbart sukker, eller bliver den ikke tør) så ønsker vi ikke nogen Alpha aktivitet overhovedet ensbetydende med at mæskningen helst skal foregå ved max pH 5,3 (5,6 @ 20 °C) og under 63 °C. Nu er det nok ikke så firkantet, men der er så absolut ingen grund til at lægge sig i det røde feldt, hvor Beta og Alpha er stort set lige aktive.

EZ skema - Rekonstruktion af min IPA

Her fundet et skema der hedder EZ -  Har lavet en rekonstruktion af den sidste IPA mht. valget af vand og malt. Jeg har stadig ingen måling på Sulfat, det betyder dog ikke noget i forhold til pH beregning.  Jeg har gættet værdi til 50...Således kan man ikke bruge beregning Cl/Sulfat forholdet til noget, havde sulfat indhold været reel kunne dette indikere at øllen var mere humle bitter og tør i smagen (obs brøk er byttet i forhold til Palmer video men udsagn passer)

Det ses af beregning at pH har været for høj - 5,83
Det ses at Na og Cl begge er meget lave


Jeg har visse usikkerheds faktorer i beregning. Som det ses er alt malt registreret som 2 row malt. Det passer i princip også, men da jeg ved at Carahell malten er ristet mere og har en højere Lovibond/EBC kunne det tænkes at den faktisk går under en  anden type malt og således påvirker pH mere ned en der beregnes i skema.




Af skema ses at Cara navnet ses på flere punkter under Crystal malt - og at de som er vist har en meget høj malt color (skala i EBC) -- Således må jeg konkludere at Carahell er en Crystal malt, jeg kan se i data skema fra mit tidligere indlæg at EBC på 25. Hvad så det giver i malt acid det er vel ikke sådan lige at gætte... eller er det ? Det ses at Ez skema giver mulighed for indtastning af en farve i Lovibond. Data for Carahell lovibond veksler en del, jeg sætter værdi til 10. Ved indtastning i EZ skema gav det en pH på 5,75 -- det var ikke meget det flyttede men dog et skridt i den rigtige retning.