onsdag den 19. november 2014

Oktoberfest på bordet...Solidecember

Oktober fest

Hils på "Oktoberfest"

Prøvesmagning ::

Humlet duft og smag
Frugtig smag
Let karakter.......og dog
Meget fint skum- falder dog sammen efter kort tid
Let bitter
Lidt perlende på tungen
Lang eftersmag af humle








Endelig tid til at smage min "Irske oktoberfest"

Synes det er blevet en god øl. Den har en tilpas balance i fylde og smag.
Den bærer præg af at den er overgærdet da den har fået betydelig frugtig karakter.
Synes at den er meget tilpas i bitterhed og kan godt lide den har kraftig humle smag.
Den er helt klar og har en meget flot "Amber" farve

Sjovt nok var mit 1. indtryk at den var let i sin karakter -- det er den ikke !!

Kunne godt have tænk mig at den skulle hedde noget med "Jul" -- men det passer bare ikke på denne her øl -- der er simpelhen for meget friskhed og sommer over den......!!!

Så navnet bliver ........ "Solidecember"


Updater et billede en dag med bedre lys -- det fortjener den.




tirsdag den 11. november 2014

Øl på fad -- og Oktoberfest klar

Gæring var stoppet - så nu skulle det på fad.
Målte FG til 1020 og med refraktormeter til 7 brix
-- OG var 1070 og refraktormeter 16 brix

Ved beregning via Brix skulle den så indeholde ca 7,5 % alkohol, ved beregning via gravity differens på OG og FG giver beregning kun 6,5 %  ABV.
Pokkers jeg må have drukket da jeg lavede målingerne. På den anden side så gør det ikke den store foreskel med en enkelt procent  :-))))))))))))

Jeg måtte ofre et glas øl af den gamle Stout - da jeg skulle bruge det fad det var på.
Farvel - Sorte får...!
Satte taphanen på fadet med Oktoberfest og tappede en smule - oj det dufter godt.
Herunder ses resten af "det sorte får" sammen med oktoberfest
Oktoberfest kom på fad den 8/10 - så det har lagret en måned.
Mangler stadig et navn....




                                                     Sort -------------- Amber


Kilder
http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/
http://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/

søndag den 9. november 2014

Stout på ny gæring spand

Min stout har fået sig en ny fin spand og gære færdig i -
Gæring var stadig aktiv i går aftes - håber at den vil boble en smule igen her i den nye spand.

Gæring temperatur var på 19 grader ( pendlede mellem 22 og 18 grader) siden onsdag, nu har jeg valgt setpunkt på 16 grader.

Det kunne ses at denne øl er lysere end de andre Stout´s - den skulle jo også blive "Dark Brown"
Det er ikke utænkeligt at det skal påvirke hvad den engang kommer til at hedde.


onsdag den 5. november 2014

Ny Stout på banen

Klokken 08.10 blev malten sat over ved 65 grader - klokken 16.00 bobler øllet lystigt derudaf.
Herligt...!
Startede brygning tidligt  - Var færdig klokken 14.00
Brygning gik godt og uden de store problemer -

Imperial Stout
16 Brix
1070 OG - potentiale ca.  9 %
50 IBU
Dark Brown

Billede under tranfer af "heavy beer"

Stout brygning

Den opmærksomme ser at varmeskab er udstyrret med indlagt central varme og ekstern vandlås.

tirsdag den 4. november 2014

Ny Stout -- i morgen

Min Stout kører på sidste vers - så nu er det tid til at brygge noget mere.!
Tænker at i morgen vil være en god dag at brygge.

Gærstarter er sat over - maltkværn er hentet hjem - og så har jeg bygget endnu et varmeskab.
Dette skal så ved brygværk - så ikke nogen flytning af øl denne gang.

Mit bryghus er noget rod- men det kan ikke være anderledes ---
Skulle der være en Ma(e)ster brewer der vil være med - så skriv.!!


Ikke mit anlæg.. men herligt billede

onsdag den 8. oktober 2014

Øl på fad - høst af gær


Gæring af øllet er længe tilendebragt - hældte derfor herlighederne på fad. Hvor heldig kan man dog være at sådan at have et ekstra i reserve ??? Måske skulle man købe et til ?

Nå men det blev til ca. 17 liter
Målte 8,2 brix
Med udgangs måling på 15 brix skulle alkohol procent være 5,7 % 
Farven var et sted mellem 12 og 18 EBC -- dvs "Amber" til "Light cobber"

Øllen blev straks beriget med CO2 - så det kan blive drikkeklart og med herlig skum.




Høstede gær da øllen var tappet. Det var en meget fin kage på bunden af gærspand, således var der ingen grund til at hverken fortynde eller vaske den.



Her har bøtten stået i køleskab i godt en time. Det ses at gæren langsomt er ved at settle, og det er jo dejligt betryggende at den svømmer rundt i god øl (forhåbentligt)......





torsdag den 2. oktober 2014

Primær gæring overstået

1. del af gæring er overstået -- det er gået stærkt.

Har tømt øl over i en anden gær spand - Nu overgår øl til lagring - pt er temperaturen ca 15 grader i "skabet" tænker at det er passende.


Gærtank som jeg bare må ha..!