mandag den 22. februar 2016

Lovibond , ebc, srm


I forbindelse med beregninger har jeg behov for omregning mellem Lovibond, EBC mm

https://www.brewtoad.com/tools/color-converter

SRM → °L°L = (SRM + 0.76) ÷ 1.3546

SRM → EBCEBC = SRM × 1.97

°L → SRMSRM = (1.3546 × °L) - 0.76

pH definitioner - fortynding af en syre - mere afklaring

PH 
PH er en skala, man bruger til at vise hvor stærke syrer og baser er. Ligesom karakterer er en skala man bruger til at vise hvor gode skoleelever er. Forskellen er bare at ph-skalaen går fra 0 til 14, og at det neutrale er 7, i stedet for 8.
Alle væsker med en pH-værdi under 7 er sure, og alle over 7 er basiske, og des længere væk fra pH 7 væsken er, des stærkere er syren (eller basen). En væske med pH 0 er derfor en stærk syre, og en væske med pH 14 er en stærk base.
Hvis fortynder en væske 10 gange, rykker pH tallet en grad tættere på 7. Det vil sige at hvis man tager en milliliter stærk syrer (pH 0) og blander med 9 milliliter vand, bliver det til en pH-1 væske. Hvis man derimod blander syren med 99 milliliter vand, (altså fortynder det 100 gange) bliver det til en pH 2.
Hvis man fortynder en pH 14 base 10 gange bliver det pH-13, og det bliver så igen 12, fortyndet ti gange. En milliliter pH 14, blandet med 999.999 milliliter vand, bliver næsten helt neutralt. Nemlig pH 7. 
Alt det med fortyndingsforholdene er igen noget som det ikke er absolut nødvendigt at lære. Derimod er det vigtigt at vide hvad pH er, og at 7 er neutralt, under er surt, og over er basisk.
Og husk at det kun er væsker der kan have en pH. Alle de andre ting får det først når man opløser det i vand.


Brygning af endnu en IPA

Der brygges....! Yaaaaaaaaa!!

En amerikansk  IPA der kommer til at grænse mod en IIPA i styrke.
Måske en vinder øl..! Såfremt det hele arter sig skal den til DM i brygning.

Brygning ind til videre udmærket sig ved meget høj virkningsgrad for malten -- ca 80%
Jeg plejer at ligge omkring 60 %
Nye tiltag idag var pH på 5,4 til mæskning og Sparge på 6.0 .
Begge ved anvendelse af Hcl (oprindeligt skulle sparge acificeres med Lactic acid - men så kommer beregninger på vand ikke til at passe)

Bitterhed kommer heller ikke til at passe i forhold til tidligere beregning bu/bg forhold bliver for lavt ved den højere alkoholstyrke - så mere humle...

Beregninger for pH mash var helt ude i skoven - heldigvis var jeg i "forsigtig mode" i dosering.
Beregning af mængder ved sparge passede meget fint
Tidligere forsøg med mash pH har vist samme tendens - det er som om at pH falder kraftigere end beregnet med den anvendte mængde malt.. Så i al fremtid kommer jeg til at ligge på den forsigtige side.

Brygning idag kun en 20 liter batch - Er i forsøgs mode med bryg af rug og havre.







Saltsyre - Hcl - En afklaring

Hcl - hydroklorid - er en stærk syre

Syren købes ofte i en 37 % opløsning - de 37 % refererer til vægtprocent . Derfor indeholder en 37 % opløsning 370 g/kg - eller 0.37 kg/kg væske

Vægtfylden/densitet for en 37 % opløsning er 1.18 g/ml. Omregnet i SI enheder er densitet således 1180 g/l (eller kg/m3!)

Enhver syre har en molvægt (g/mol) - vægten af saltsyre er 36,47 g/mol ( vægt pr mol)
Antager at det er vægten af den koncentrerede syre pr mol (engelsk mole)

I omregnings faktor for en N (normal) i eq/l fra Mol er "1" (ved H2SO4) er den 2) - det betyder at 12 mol Hcl er det samme som 12 N ( for H2SO4 er 12M lig 24 N)

Man kan beregne Mol via de data vi har:

M= densitet *vægtptocent/ molvægten  = g/l*kg/m3 : g/mol =  mol/l (- dvs mol pr volumen)

M= 1118*0.37/36,45 = 12 mol/liter

Kender vi M kender vi også N - 12 M er lig 12 N mQ
(Definition på N er et 1 liter opløsning indeholder 1 eQ af solute, dvs Hcl i dette tilfælde. Således er måleenhde for N mEq/l)

1N = 1 liter/N  = 1000/12 = 83,3 ml.
83,3 ml 37% saltsyre er således det der indeholdesi 1 liter vand for at få opløsning til at være 1N
På en anden måde: 83,3 ml syre blandes med 926,7 ml vand  --lig 1 liter 1N syre

Salte:
Hcl tilsætter 35,4 mg/L clorid pr mQ syre tilsat
Hcl tilsætter kun clorid i opløsning - ingen andre salte.

Tilsætter man syre under mæskning er der to metoder
I forbindelse med reduktion af alkalinity til en given mængde tilsætter man syre og ignorere Ph
I forbindelse med ønsket pH tilsætter men syre, og beregner herefter hvad alkalinity bliver
(har stadig et udestående omkring disse metoder!!)

I forbindelse med at syre fjerner hårdhed er ligninger
H + CO3     =HCO3
H + HCO3  = H2CO3
H2CO3       = CO2 + H2O

Haves vand med 125 ppm CACO3 skal der anvendes 125/50 = 2,5 mQ/l for at fjerne denne hårdhed.
Har stadig udestående med de 50 !!!!
Tilsættes f.eks 1N hcl reducere man opløsning med 1 N - herefter 1,5 CaCO3 tilbage lig 75 ppm

Beregner man alle enheder i mq/l - er enheder de samme og de går op 1 til 1 - I ovenstående eksempel ville 2,5 mQe syre neutralisere CaCO3 til 0
--Palmer s 161 til 163



fredag den 19. februar 2016

Test af stirrer - omrører

Det larmede helt vildt når omrøring foregik i kolbe flasken - den har nok ikke flad bund.
Testede med et andet glas - det var meget bedre - og så kunne termostat monteres.
Varme virkede også fint - varmede de 1,5 liter fra 9 til 12 grade på 5 minuter.


Dette bliver sikkert opstilling næste gang............


Af forsøg ses også hvilken effekt omrøring gør på væsken - og hvorfor netop omrøring virker særligt godt iltende.


Det ses at der opstår et sug grundet omrøring og at dette suger en kegleformet luft lomme ned i vandet.


Gærproces slutprodukt

Afsluttede test med gær idag. Hældte malt rest ud og hældt lidt vand i i stedet (steril). Herefter fik de en tur i "røremaskinen" - Efter 3 timer i køleskab ser de sådan her ud



Det ses at den med mest i også er den med mest gær - der er ca 1/3 del mere gær.
Der er overraskende meget mere gær i den med mest - det er den der blev lavet af 1/2 liter gærkultur blandet med en ny batch malt (100 g og 1 liter)

Det ses på billed at der ikke er noget bundfald - det kunne tyde på at gærceller formerede sig - de produkserede ikke øl - og der var ingen gærceller der døde i processen.





onsdag den 17. februar 2016

Gær startet updata

Det er bare noget der virker. ...
Højt skum. ..man kan næsten høre gærcellerne formere sig.


Her billed efter 12 timer



Ny blanding -- 18/02 - 08.00
Kogte en liter vand - tilsatte 100 gram DME - Gærnæring - kogte 10 minuter - kølede til 23 grader.
Ca en liter af den oprindelige blanding kom i et nyt glas, den nye suppe blev spædet op i den resterende gærblanding.



Ny status - En liter står nu til slut gæring og bundfældning - ca 1,5 liter gærstarter er under omrøring.

Så er spørgsmål -- hvor mange gærceller er jeg blevet far til i processen?
Antager jeg at omrøring har skabt 250 milliarder celler pr liter, så er det indholdet i glasset med en liter. Når blanding 2 er færdig burde de 1,5 liter indeholde 375 milliarder celler.

Der er dog dele af teorien omkring celledeling som stadig halter for min del, såååååååå ,, det er ihvertfald et gæt.