onsdag den 17. februar 2016

Gærstarter kører

Har lavet en blanding gærstarter. Som det nu er kutyme her i bryggeriet, så har brygmesteren fuldstændigt og absolut kunstner frihed hvad angår både mængder og metoder. Så jeg lavede om på det meste i forhold til det planlagte.

1,5 liter vand og 150 gram dme - lidt gærnæring
Kogning i 10 minuter
Køl til 28 grader - tilsat gær
Omrøring startet klokken 18:30
Rumtemperatur er 24 grader

Gær er en "London Ale" WLP013 fra White Labs



søndag den 14. februar 2016

Dyrkning af gær - gærstarter


Dyrkning af gær -  Tænker at lave en 2 liter batch starter

Formål:
At øge mængden af gærceller fra 100 milliarder(en tube) til 200 milliarder eller flere celler
Teoretisk skulle brug af omrører kunne generere op til 280 milliarder pr liter
Prøver at dyrke ren gær - således at brugt gær fra brygning ikke behøves.

Blanding:
Gær tages ud af køleskab for temperering
2 liter vand - 200 g malt (forhold 1 til 10)
Gærnæring 1/8 teskefuld
Det hele koges i 15 minuter - føres til blande kolbe - som så samtidigt steriliseres
Afkøles til 25 grader
Måling af sukkerindhold i plato P1 og Ph  ( 9P /densitet 1.036 - pH helst omkring 5)
Tilsætter gær  - montering af staniol prop (løst)
Påbegynder omrøring - som kører ca 24 timer
Måling af sukkerindhold P2

Rensning
Batch sættes på køl for setling
Slurry hældes fra
Steriliseret og afkølet vand (evt dionat) tilsættes - mængde ?
Omrøring og ny setling - ca 15 minuter
Gær fordeles i passende portioner for fremtidig brug

-- eller måske en brygning af en øl med det samme?


Hjemmeside til beregning af behov for gærceller ved given OG
http://www.mrmalty.com/calc/calc.html#"

Side der argumenter for brug af omrører ved gær fremstilling
http://www.stirstarters.com/purpose.html
Citat: Good brewing practice calls for a count of one-billion cells per liter per degree Plato. For a standard 5-gallon batch, this means you should be pitching in the neighborhood of 200 billion cells into your cooled wort



fredag den 12. februar 2016

Magnetisk oprører -- Must have...!

Fik nyt legetøj idag...igen...!
Man må aldrig -aldrig gå ........




  • Specification:
    Speed:0-2400R/PM
    Diameter of working surface: 120mm
    Capacity: 500ml
    Power of stirrer:25w
    Heating power:350w
    Temperature control: Indoor temperature---100°C
    Voltage: 220V




  • Drift anbefales til max 8 timer på medium speed, håber at det vil sige kontinuerligt ved lav speed.

    torsdag den 11. februar 2016

    Kissmeyer Beer ... IPA style

    I en af de mange bøger jeg læste om øl dukkede følende tekst op:

    Stockholm Syndrom, which he first brewed at Sigtuna Brygghus outside of Stockholm, resulted from his fascination with the fruitiness of imperial IPAs. “It should be like drinking a hoppy, smooth, and crisp bowl of citrus and exotic fruits,” he wrote, describing an explosion of citrus, peach, pineapple, and passion fruit.

    Aha.....!!!! Sådan en øl vil jeg brygge.!!!!!!!!!!!!!!!

    Beer growler -- sådan en skal man da også ha```````


    Når man skal i byen kan man da ikke gå uden at have sin øl med -- så jeg har købe en "growler" .
    Den har et volumen på ca. 2 liter


    En hop rocket -- yesssssss

    Har læst en bog om humle --- meget givtig læsning...
    På baggrund af bogen - og bare sådan af lyst - så købte jeg en hop rocket..
    Nu skal der gives gas på humle fronten :-))




    Læste engang omkring det med at brygge sit eget øl -- man må aldrig gå ned på udstyret.!


    torsdag den 7. januar 2016

    Mere teori....humle

    På Amazon.com skal man bare tænke på en bog, så har man købt den.  Nu:

    For the Love of hops

    The Practical Guide to Aroma, Bitterness and the Culture of Hops

    Stan Hieronymus

    Spændende. ..... Håber den lever op til de anbefalinger som den har fået.