onsdag den 31. december 2014

Farvel 2014 -- og mere øl

Sidste indlæg i år....

Har bestilt ca 50 kg malt-- 500 g humle - en malt kværn og en kapsel påsættter-
Nu er jeg klar til 2015

Godt nytår !!!


torsdag den 25. december 2014

Julegaver - Beergun mm

Julegaver er ikke det værste når de falder på steder hvor der virkelig er behov..


Hvem ønsker ikke en "Beergun" og en ølbog fra Mikeller ?
Når ja så ok -- men jeg gjorde.

Det har også hulet noget i øllet hen over julemåneden - snart tid til brygning igen.
Primært skal jeg have brygget en ny Stout.

torsdag den 27. november 2014

Vandkvalitet

Har fundet en gut der hedder John Palmer
-Han skriver meget om vandkvalitet
-- det er meget vigtigt for at kunne lave en fornuftig øl af en given type

Det må være det næste skridt - Vandkvalitet
Gad nok vide hvad vand vi har her..?

Her en tabel over byer - og deres respektive øl

Table 15 - Water Profiles From Notable Brewing Cities
CityCalcium
(Ca+2)
Magnesium
(Mg+2)
Bicarbonate
(HCO3-1)
SO4-2Na+1Cl-1Beer Style
Pilsen1033434Pilsener
Dortmund225402201206060Export Lager
Vienna16368243216839Vienna Lager
Munich1092117179236Oktoberfest
London5232104328634British Bitter
Edinburgh100181601052045Scottish Ale
Burton352243208204416India Pale Ale
Dublin1184319541219Dry Stout







tirsdag den 25. november 2014

Kalibrering af termoføler

Har fået en ny temperaturstyring "XMT800" -- i kombi med en pt 100 føler er ikke helt overens med min " I - grill " - så lavede denne prøveopstilling

XMT har ønske om område -200 til 600 grader
Pt 100 føler er i området -50 til 250 grader




Styring med pt 100 føler
Min I grill
Samt almindeligt stegetermometer


Ved at forstille styring med ca. 3 grader passer alle tre overens i temperaturområdet 60 til 70 grader











Hurra for kinesiske manual´s det gør bare det hel nemt


torsdag den 20. november 2014

Juleøl --endeligt..! SortSne Stout

Det var helt galt i går - Solidecember var ikke en juleøl...!
I ren panik drak jeg en masse.."ikke juleøl"" - herligt - sov som et barn til klokken 10 i morges.
Nu vil jeg ikke have panik mere - så jeg har lavet en taphane til min Stout. Så nu sidder vi --mig og min øl -- og julehygger............!

Den har en god krop - og virker let og luftig
Den har en lækker duft af humle
Bitterhed er meget tilpas -
Smager frisk - og har en lækker eftersmag af lakrids.
Farven skulle have været brun - for mig ser den helt sort ud.

Den skal hedde :
                                 SortSne Stout

solidecember


Farveskale -- EBC

Her lige farveskala --
Synes ikke jeg kunne klemme den ind i det andet blog indlæg




Solidecember -- IPA -- Humlehimlen..!

Slog IPA op på nettet --

Aha...!!!  Det er IPA jeg har brygget..!

Meget humle
Frugtagtig smag
Godt med alkohol
Høj IBU

De skriver godt nok dat er aroma humlen der giver den frugtagtige smag -- jeg har været overbevist om at det var gæren der gjorde værket,,
Et kig i min bryg log beskæftiger at det sikkert er aromahumlen der giver den frugtagtige smag, jeg har brugt 100 gram Saaz humle samt 30 g Strisselsspalt  humle - begge aromahumler og kun kogt med i 10 minuter.!!!! Endvidere kogte jeg 30 gram Perle humle med i 60 minuter.

Tror da pokker at den er så humlet !!!!!!!!!!!!!!

Log beregner siger at øl har en IBU på 25 - Alkohol på 6,7 % - Farve 18 EBC
Jeg vurderer IBU på minimum 30, alkohol er målt til 5,7 % og farve omkring 18-20 EBC




India Pale Ale

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Fuller's India Pale Ale
India Pale Ale eller IPA som denne øltype ofte forkortes, er en engelsk øltype der blev udviklet med det mål at skabe en øltype der var i stand til at klare sejlturen til Indien.
Tidligere sejlede englænderne deres øl til kolonierne i Indien, da det var for varmt til, at man kunne brygge øllet lokalt. Den lange rejse og de store temperatursvingninger gjorde dog, at øllet havde svært ved at klare turen uden at blive dårligt. Og da man dengang ikke kendte til pasteurisering blev der derfor udviklet en øltype med en højerealkoholmængde, hvor der samtidigt var tilsat mere humle. Disse to ting var med til at konservere øllen bedre, så risikoen for at den blev dårlig i løbet af den lange rejse blev mindre.
På grund af den store mængde humle er IPA'en en relativt bitter øl (høj IBU) . Denne bitterhed opvejes af aromahumlen der er med til at give øllet en mere frugtagtig smag.