Hcl - hydroklorid - er en stærk syre
Syren købes ofte i en 37 % opløsning - de 37 % refererer til vægtprocent . Derfor indeholder en 37 % opløsning 370 g/kg - eller 0.37 kg/kg væske
Vægtfylden/densitet for en 37 % opløsning er 1.18 g/ml. Omregnet i SI enheder er densitet således 1180 g/l (eller kg/m3!)
Enhver syre har en molvægt (g/mol) - vægten af saltsyre er 36,47 g/mol ( vægt pr mol)
Antager at det er vægten af den koncentrerede syre pr mol (engelsk mole)
I omregnings faktor for en N (normal) i eq/l fra Mol er "1" (ved H2SO4) er den 2) - det betyder at 12 mol Hcl er det samme som 12 N ( for H2SO4 er 12M lig 24 N)
Man kan beregne Mol via de data vi har:
M= densitet *vægtptocent/ molvægten = g/l*kg/m3 : g/mol = mol/l (- dvs mol pr volumen)
M= 1118*0.37/36,45 = 12 mol/liter
Kender vi M kender vi også N - 12 M er lig 12 N mQ
(Definition på N er et 1 liter opløsning indeholder 1 eQ af solute, dvs Hcl i dette tilfælde. Således er måleenhde for N mEq/l)
1N = 1 liter/N = 1000/12 = 83,3 ml.
83,3 ml 37% saltsyre er således det der indeholdesi 1 liter vand for at få opløsning til at være 1N
På en anden måde: 83,3 ml syre blandes med 926,7 ml vand --lig 1 liter 1N syre
Salte:
Hcl tilsætter 35,4 mg/L clorid pr mQ syre tilsat
Hcl tilsætter kun clorid i opløsning - ingen andre salte.
Tilsætter man syre under mæskning er der to metoder
I forbindelse med reduktion af alkalinity til en given mængde tilsætter man syre og ignorere Ph
I forbindelse med ønsket pH tilsætter men syre, og beregner herefter hvad alkalinity bliver
(har stadig et udestående omkring disse metoder!!)
I forbindelse med at syre fjerner hårdhed er ligninger
H + CO3 =HCO3
H + HCO3 = H2CO3
H2CO3 = CO2 + H2O
Haves vand med 125 ppm CACO3 skal der anvendes 125/50 = 2,5 mQ/l for at fjerne denne hårdhed.
Har stadig udestående med de 50 !!!!
Tilsættes f.eks 1N hcl reducere man opløsning med 1 N - herefter 1,5 CaCO3 tilbage lig 75 ppm
Beregner man alle enheder i mq/l - er enheder de samme og de går op 1 til 1 - I ovenstående eksempel ville 2,5 mQe syre neutralisere CaCO3 til 0
--Palmer s 161 til 163
mandag den 22. februar 2016
fredag den 19. februar 2016
Test af stirrer - omrører
Det larmede helt vildt når omrøring foregik i kolbe flasken - den har nok ikke flad bund.
Testede med et andet glas - det var meget bedre - og så kunne termostat monteres.
Varme virkede også fint - varmede de 1,5 liter fra 9 til 12 grade på 5 minuter.
Dette bliver sikkert opstilling næste gang............
Af forsøg ses også hvilken effekt omrøring gør på væsken - og hvorfor netop omrøring virker særligt godt iltende.
Det ses at der opstår et sug grundet omrøring og at dette suger en kegleformet luft lomme ned i vandet.
Testede med et andet glas - det var meget bedre - og så kunne termostat monteres.
Varme virkede også fint - varmede de 1,5 liter fra 9 til 12 grade på 5 minuter.
Dette bliver sikkert opstilling næste gang............
Af forsøg ses også hvilken effekt omrøring gør på væsken - og hvorfor netop omrøring virker særligt godt iltende.
Det ses at der opstår et sug grundet omrøring og at dette suger en kegleformet luft lomme ned i vandet.
Gærproces slutprodukt
Afsluttede test med gær idag. Hældte malt rest ud og hældt lidt vand i i stedet (steril). Herefter fik de en tur i "røremaskinen" - Efter 3 timer i køleskab ser de sådan her ud
Det ses at den med mest i også er den med mest gær - der er ca 1/3 del mere gær.
Der er overraskende meget mere gær i den med mest - det er den der blev lavet af 1/2 liter gærkultur blandet med en ny batch malt (100 g og 1 liter)
Det ses på billed at der ikke er noget bundfald - det kunne tyde på at gærceller formerede sig - de produkserede ikke øl - og der var ingen gærceller der døde i processen.
Det ses at den med mest i også er den med mest gær - der er ca 1/3 del mere gær.
Der er overraskende meget mere gær i den med mest - det er den der blev lavet af 1/2 liter gærkultur blandet med en ny batch malt (100 g og 1 liter)
Det ses på billed at der ikke er noget bundfald - det kunne tyde på at gærceller formerede sig - de produkserede ikke øl - og der var ingen gærceller der døde i processen.
onsdag den 17. februar 2016
Gær startet updata
Det er bare noget der virker. ...
Højt skum. ..man kan næsten høre gærcellerne formere sig.
Her billed efter 12 timer
Ny blanding -- 18/02 - 08.00
Kogte en liter vand - tilsatte 100 gram DME - Gærnæring - kogte 10 minuter - kølede til 23 grader.
Ca en liter af den oprindelige blanding kom i et nyt glas, den nye suppe blev spædet op i den resterende gærblanding.
Ny status - En liter står nu til slut gæring og bundfældning - ca 1,5 liter gærstarter er under omrøring.
Så er spørgsmål -- hvor mange gærceller er jeg blevet far til i processen?
Antager jeg at omrøring har skabt 250 milliarder celler pr liter, så er det indholdet i glasset med en liter. Når blanding 2 er færdig burde de 1,5 liter indeholde 375 milliarder celler.
Der er dog dele af teorien omkring celledeling som stadig halter for min del, såååååååå ,, det er ihvertfald et gæt.
Højt skum. ..man kan næsten høre gærcellerne formere sig.
Her billed efter 12 timer
Ny blanding -- 18/02 - 08.00
Kogte en liter vand - tilsatte 100 gram DME - Gærnæring - kogte 10 minuter - kølede til 23 grader.
Ca en liter af den oprindelige blanding kom i et nyt glas, den nye suppe blev spædet op i den resterende gærblanding.
Ny status - En liter står nu til slut gæring og bundfældning - ca 1,5 liter gærstarter er under omrøring.
Så er spørgsmål -- hvor mange gærceller er jeg blevet far til i processen?
Antager jeg at omrøring har skabt 250 milliarder celler pr liter, så er det indholdet i glasset med en liter. Når blanding 2 er færdig burde de 1,5 liter indeholde 375 milliarder celler.
Der er dog dele af teorien omkring celledeling som stadig halter for min del, såååååååå ,, det er ihvertfald et gæt.
Gærstarter kører
Har lavet en blanding gærstarter. Som det nu er kutyme her i bryggeriet, så har brygmesteren fuldstændigt og absolut kunstner frihed hvad angår både mængder og metoder. Så jeg lavede om på det meste i forhold til det planlagte.
1,5 liter vand og 150 gram dme - lidt gærnæring
Kogning i 10 minuter
Køl til 28 grader - tilsat gær
Omrøring startet klokken 18:30
Rumtemperatur er 24 grader
Gær er en "London Ale" WLP013 fra White Labs
1,5 liter vand og 150 gram dme - lidt gærnæring
Kogning i 10 minuter
Køl til 28 grader - tilsat gær
Omrøring startet klokken 18:30
Rumtemperatur er 24 grader
Gær er en "London Ale" WLP013 fra White Labs
søndag den 14. februar 2016
Dyrkning af gær - gærstarter
Dyrkning af gær - Tænker at lave en 2 liter batch starter
Formål:
At øge mængden af gærceller fra 100 milliarder(en tube) til 200 milliarder eller flere celler
Teoretisk skulle brug af omrører kunne generere op til 280 milliarder pr liter
Prøver at dyrke ren gær - således at brugt gær fra brygning ikke behøves.
Blanding:
Gær tages ud af køleskab for temperering
2 liter vand - 200 g malt (forhold 1 til 10)
Gærnæring 1/8 teskefuld
Det hele koges i 15 minuter - føres til blande kolbe - som så samtidigt steriliseres
Afkøles til 25 grader
Måling af sukkerindhold i plato P1 og Ph ( 9P /densitet 1.036 - pH helst omkring 5)
Tilsætter gær - montering af staniol prop (løst)
Påbegynder omrøring - som kører ca 24 timer
Måling af sukkerindhold P2
Rensning
Batch sættes på køl for setling
Slurry hældes fra
Steriliseret og afkølet vand (evt dionat) tilsættes - mængde ?
Omrøring og ny setling - ca 15 minuter
Gær fordeles i passende portioner for fremtidig brug
-- eller måske en brygning af en øl med det samme?
Hjemmeside til beregning af behov for gærceller ved given OG
http://www.mrmalty.com/calc/calc.html#"
Side der argumenter for brug af omrører ved gær fremstilling
http://www.stirstarters.com/purpose.html
Citat: Good brewing practice calls for a count of one-billion cells per liter per degree Plato. For a standard 5-gallon batch, this means you should be pitching in the neighborhood of 200 billion cells into your cooled wort
fredag den 12. februar 2016
Magnetisk oprører -- Must have...!
Fik nyt legetøj idag...igen...!
Man må aldrig -aldrig gå ........
Drift anbefales til max 8 timer på medium speed, håber at det vil sige kontinuerligt ved lav speed.
Man må aldrig -aldrig gå ........
Specification:
Speed:0-2400R/PM Diameter of working surface: 120mm Capacity: 500ml Power of stirrer:25w Heating power:350w Temperature control: Indoor temperature---100°C Voltage: 220V |
Drift anbefales til max 8 timer på medium speed, håber at det vil sige kontinuerligt ved lav speed.
Abonner på:
Opslag (Atom)